Cray satser kommersielt på "Red Storm"-konseptet

Teknologi utviklet for AMD-baserte Red Storm skal legges til grunn for nye kommersielle Cray-maskiner.

Teknologi utviklet for AMD-baserte Red Storm skal legges til grunn for nye kommersielle Cray-maskiner.

"Red Storm" er et 90 millioner dollars prosjekt ved Sandia National Laboratories, som tar sikte på å bygge en superdatamaskiin kraftigere enn Earth Simulator, en japansk maskin som troner Top 500-listen i dag. AMD står for prosessorene – antakelig i overkant av 16.000 Opteron-prosessorer – SuSE for operativsystemet, og Cray for konstruksjonen. Crays bidrag er sammenkoplingen som gjør at prosessorene kan utveksle informasjon omtrent like fort som de kan foreta beregningene, det vil si 6,4 gigabytes per sekund. Dette er om lag 20 ganger så raskt som i konvensjonelle superklynger. Red Storm skal være operativt i løpet av 2004. Formålet er først og fremst å simulere kjernefysiske sprengninger for å fremme utviklingen av nye atomvåpen.

    Les også:

Crays viktigste produkt i dag er supermaskinen X1, basert på egenutviklede prosessorer. Red Storm-kontrakten har gitt Cray erfaring med sammenkopling av standard Opteron-prosessorer fra AMD med samme type høyhastighetsforbindelse som i X1. Ifølge Wall Street Journal vil Cray tilby denne kombinasjon i en ny serie kommersielle supermaskiner. Forskningsmiljøer ser fram til denne nye serien, fordi de venter at kombinasjonen av standard prosessorer med Crays spesielle sammenkoplingsteknologi vil gi avanserte maskiner til priser tilpasset trange budsjetter.

Kombinasjonen av proprietær sammenkoplingsmaskinvare med standard prosessorer innebærer at Cray får et assortiment i tre nivåer, med Red Storm på nivået mellom X1 og klyngene som selskapet selger i samarbeid med Dell (se artikkelen Dell samarbeider med Cray om superklynger, fra 4. februar 2002).

Øystein Gran Larsen i den norske superklyngeleverandøren Scali sier at Red Storm-teknologien nok vil ligge i en prisklasse over det målgruppen til Scali har evnen til å betale, og at det er innen superklynger de fortsatt regner med å møte Cray som konkurrent.

– Det som er positivt med Red Storm-satsingen til Cray er at nok en prestisjeleverandør tar Opteron-prosessoren seriøst. Cray var i sin tid viktig for Alpha-plattformen. Det er sunt for konkurransen i markedet at aktører som Cray og IBM satser på alternativet til Intel.

Til toppen