Abonner
RESULTATERFINANS

Cray selger arvesølvet

Lar Intel overta «interconnect»-teknologien.

Cray XE6 bygger på Opteron-prosessorer fra AMD. Overdragelsen av interconnect-teknologien til Intel innebærer at neste generasjon Cray-maskiner vil utstyres med Xeon-prosessorer.
Cray XE6 bygger på Opteron-prosessorer fra AMD. Overdragelsen av interconnect-teknologien til Intel innebærer at neste generasjon Cray-maskiner vil utstyres med Xeon-prosessorer.

Cray selger sin sammenkoplingsteknologi («interconnect») til Intel, heter det i en pressemelding. Avtalen innebærer at Intel overtar hele utviklingsprogrammet med alle relaterte oppfinnelser og immaterielle rettigheter, samt 74 ansatte, for 140 millioner dollar (800 millioner kroner) kontant.

I tillegg til pengene, får Cray rett til å fortsette å anvende de overførte ressursene i sine egne produkter. De får også tilgang til annen kommende relevant teknologi fra Intel.

Cray forsikrer at de vil fortsette å utvikle, selge og støtte dagens produkter, og at utviklingen av nestegenerasjons supermaskiner – kjent som «Cascade» – går som planlagt.

Det framheves i pressemeldingen at nedbemanningen som transaksjonen innebærer vil redusere kostnadsnivået i Cray allerede i inneværende år. Overtakelsen skal fullføres så fort som mulig, og ventes ferdig godt innen utgangen av inneværende kvartal.

Cray har 860 ansatte. Omsetningen i fjor var 263 millioner dollar, ned 18 prosent fra 2010. Etter et underskudd på 40 millioner dollar i 2008, oppnådde Cray et nullresultat i 2009 og beskjedne overskudd i både 2010 (15 millioner dollar) og 2011 (14 millioner dollar). Selskapet satser på «adaptive computing», det vil si en måte å kople sammen industristandardprosessorer til klynger slik at man kan bruke den samme «interconnect» til både tungregning og «big data».

Historisk sett er Cray ensbetydende med superdatamaskiner. Selskapet har vært gjennom flere betydelige omstruktureringer de siste tiårene. På den nyeste Top 500-listen er Cray oppført med 27 supermaskiner. Alle disse drives av Opteron-prosessorer fra Intels erkerival AMD, blant dem «Jaguar», den kraftigste supermaskinen i USA.

I pressemeldingen fra Intel heter det at Intel overtar både dagens Gemini-interconnect og nestegenerasjons Aries-interconnect, som er nøkkelen til Crays kommende «Cascade»-serie.

Ifølge Intel skal Cascade integrere Aries-interconnect med Intel Xeon-prosessorer.

Diane Bryant, leder for Intels satsing på datasenterløsninger, sier storstilt fornyelse innen sammenkoplingsteknologi er nøkkelen til å oppnå klyngeytelse i exaskala, og framhever betydning av at Intel nå får tilgang til Crays ledende teknologi.

Utfra pressemeldingene til Intel og Cray er det vanskelig å vurdere hvilke følger overdragelsen vil få for det hittil svært fruktbare samarbeidet mellom Cray og AMD. Sannsynligvis vil det avvikles gradvis, etter hvert som Cascade-generasjonen overtar produktporteføljen til Cray.

Les mer om: