RESULTATERFINANS

Cray skyter fart med «big data»

Ble børsrakett etter nyeste kvartalstall.

Cray er leverandøren bak Europas kraftigste superdatamaskin, Piz Daint i det nasjonale tungregnesenteret CSCS i Sveits.
Cray er leverandøren bak Europas kraftigste superdatamaskin, Piz Daint i det nasjonale tungregnesenteret CSCS i Sveits. Bilde: CSCS
18. feb. 2014 - 11:12

Fjerdekvartalstallene som Cray leverte seint i forrige uke var oppsiktsvekkende gode og godt over det analytikerne hadde ventet. Med lyse prognoser for 2014 spratt aksjen 39 prosent opp da tallene ble kjent. Kursen nådde 42 dollar, det høyeste nivået siden januar 2004.

Omsetningen nådde 307 millioner dollar, 63 prosent mer enn i fjerde kvartal 2012. Driftsresultat og nettoresultat etter skatt ble nesten firedoblet, til henholdsvis 62 millioner og 51 millioner dollar.

Omsetningen akselererte kraftig i fjerde kvartal. Tallene for hele året 2013 viser at omsetningen økte med 25 prosent, til 526 millioner dollar. Cray sier omsetningen kvartal for kvartal i 2014 vil følge det samme mønsteret som i 2013: Brorparten av årsomsetningen vil bokføres i fjerde kvartal, og der blir også økningen størst.

Cray er tradisjonelt kjent som leverandør av superdatamaskiner. Det siste året er satsingen utvidet til å omfatte mer allsidig «big data», blant annet med løsninger for datalagring og analyse. Produktutvalget omfatter alt fra skreddersydde superdatamaskiner til løsninger beregnet på store bedrifter og organisasjoner. I den nyeste utgaven av Top 500-listen over verdens kraftigste datamaskiner har Cray 2. plass med USAs kraftigste maskin Titan, og 7. plass med Europas kraftigste maskin, sveitsiske Piz Daint.

Toppsjef Peter Ungaro sier i en erklæring at selskapets vekst kommer på begge satsingsområdene, både tradisjonelle supermaskiner og løsninger for å analysere store datamengder.

Ifølge Ungaro satte Cray ny rekord for antall superdatamaskiner levert i ett kvartal. Han viser spesielt til XC30 og CS300, som siden november kan leveres med GPU-akseleratorer av typen Nvidia Tesla K40. Innen stordataanalyse viser han til Urika, en dedikert i-minne-maskin for å visualisere data, og til satsing innen skalerbare, nivådelte lagringssystemer for høyytelses klynger.

I november lanserte Cray et eget rammeverk for stordata, beregnet på løsninger der Hadoop kjøres på XC30-maskinen. Ifølge Cray skal dette rammeverket, Cray Framework for Hadoop, nærmest slå sammen superdatabehandling og stordata.

En annen milepæl i november var at den klyngeoptimerte kompilatoren CCE (Cray Compiler Environment) ble gjort tilgjengelig for CS300-serien.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.