Creative Commons i tospann med Microsoft

Et nytt tillegg skal gjøre Microsoft Office-brukere til Creative Commons forkjempere.

Creative Commons i tospann med Microsoft

Et nytt tillegg skal gjøre Microsoft Office-brukere til Creative Commons forkjempere.

Creative Commons er en ideell stiftelse som har laget et sett med standardlisenser som innholdsprodusenter kan bruke for å lisensiere ut sitt arbeid.

Lisensene tar høyde for at det er forfatteren som eier rettighetene, men istedenfor en «all rights reserved» tankegang, så er slagordet «some rights reserved». Bakgrunnen er en forståelse av at dagens åndsverkregime er for restriktivt og at det hindrer kreative personer fra å skape nye verk med utgangspunkt i eksisterende åndsverk.

Stiftelsen ble grunnlagt av Lawrence Lessig, en kjent jussprofessor ved Stanford Law School.

Nå har Creative Commons og Microsoft inngått et samarbeid som har resultert i en plugin-komponent til Microsoft Office.

– Dette er viktig for oss fordi en stor mengde kreativt arbeid gjøres gjennom Office-plattformen. Med en enkel måte å lisensiere arbeidet under Creative Commons vil det hjelpe oss med å spre lisensene videre ut, sier Lawrence Lessig til CNet News.

Når programsnutten er installert, blir det et menyvalg i Microsoft Office applikasjonene. Når den benyttes vil det bli generert en Creative Commons logo, et kort sammendrag av lisensen og en link til Creative Commons hjemmeside.

– Vi deler en felles oppfatning om at skapere av åndsverk bør være i stand til å uttrykke sine intensjoner med hvordan deres åndsverk skal kunne benyttes og Creative Commons har kommet opp med spennende nye måter for hvordan verk kan deles gratis eller bli gjenbrukt av andre, sier Tom Rubin, assisterende juridisk rådgiver for Microsoft til CNet News.

Vanlig åndsverklovgivning gir forfatteren fulle rettigheter til det som er skapt uten at noe som helst behøver å spesifiseres. Den rettigheten varer frem til 70 år etter forfatterens død.

Her kan du laste ned Creative Commons programsnutten fra Microsofts hjemmeside.

Til toppen