FORBRUKERTEKNOLOGI

Creative satser på video, Viiv og DAB

Creative har lansert sin iPod Video-utfordrer ZEN Vision:M, og ser for seg både Viiv og DAB i nye produkter.

15. des. 2005 - 07:09

En ny bærbar mediespiller fra Creative Labs, Zen Vision:M, har tekniske spesifikasjoner som overgår erkerivalen Apples nye iPod Video, og har mer funksjonalitet.

Zen Vision:M veier 163 gram, og lagrer på en 30 GB harddisk. Skjermen er på 2,5 tommer, har en oppløsning på 320 ganger 240 punkter, og viser 262 144 farger. Batteriet kan vise opptil fire timer med video mellom hver opplading, eller avspille opp til 14 timer med musikk. Bilder kan vises samtidig med at man spiller musikk. Programvaren kan vise bilder som miniatyrer og presentasjon, og tillater zoom. En mikrofon tillater direkte lydopptak. Det kan også gjøres lydopptak direkte fra den integrerte FM-radioen med 32 forhåndsinnstillbare stasjoner. Enheten kan koples direkte til projektor eller tv – både NTSC og PAL – og kan da innstilles til å vise bilder og video i oppløsningen til tv-en, eller i VGA.

Ved kopling til PC over USB 2.0, ordnes konvertering av video til valgfrie formater og oppløsninger samtidig med overføringen. Enheten støtter videoformatene DivX 4 og 5, XviD5, MPEG-1, MPEG-2, MPEG4-SP, WMV9 og Motion-JPEG, lydformatene MP3, WMA – også regjert av Microsofts rettighetssystem – og WAV, samt bildeformatene JPEG, BMP, GIF og TIFF – de fire siste konverteres automatisk til JPEG ved overføringen. CD-er kan rippes direkte til mediespilleren fra CD-drevet i PC-en.

I tillegg til multimedie- og overføringsprogramvare, er det en avtalebok med oppgave- og adresseliste som kan synkroniseres med Microsoft Outlook på PC-en.

– For Creative er dette et svært viktig produkt, understreker Jan Hvidberg som har PR-ansvaret for selskapet i Norge og som demonstrerer enheten. – Det vil satses mye for å få innholdstjenester til å tilby video. Blant de første som kommer til Norge er prefueled.com og 7digital. BBC forbereder nedlastbare tv-nyhetssendinger, de vil antakelig være klare i februar.

Den norske prisen er ikke klar ennå, men Hvidberg antyder et nivå kanskje rett i underkant av 3000 kroner. Enheten vil produseres i fem farger, hvitt, sort, grønt, rødt og blått, men ikke all blir tilgjengelige i Norge.

Creative er verdenstoer innen bærbare mediespillere, og var først ute med det som i dag er et standard menysystem for slike, der musikken ordnes etter spilleliste, album eller artist. USAs patentkontor innvilget patent for dette konseptet i august i år.

– Det er ikke sagt om, eller hvorvidt hvordan, Creative vil innkassere på dette patentet, sier Hvidberg.

Creative er kjent for å tilby FM-radio i alle sine bærbare spillere.

– Vi vil tilby DAB etter hvert. Problemet hittil har vært at DAB-komponenter krever mye strøm. Vi tror det snart blir kritisk masse for DAB i Europa, og vi har produkter under utvikling [ved hovedkvarteret] i Singapore.

Soundblaster-kortene fra Creative var i mange år normen for lydkort til PC-er. I august fulgte selskapet opp med konseptet X-Fi som genererer en «surround» effekt med utgangspunkt i vanlig stereo.

– Vi vil følge opp X-Fi med en egen «X-Fi Universe», det vil si en serie produkter som innlemmer teknologien, sier Hvidberg, og nevner spesielt X-Fi hodetelefoner, høyttalere, bærbare mediespillere, tv-bokser, arbeidsstasjon for utviklere – og endelig «X-Fi stuen».

En annen egenskap Hvidberg legger vekt på, er tilpasningen til Microsofts stue-PC-system Windows Media Center.

– I dag er programvaren på Zen Vision:M lagt opp med tanke på at det skal være spesielt enkelt å overføre tv-opptak gjort på en Media Center-PC. Vi vil videreføre dette, ved å få spilleren sertifisert etter Intels Viiv-spesifikasjon.

Viiv er Intels plattform for stue-PC. Den ble kunngjort i sommer, og kommer i produkter i løpet av første kvartal. Viiv-sertifiseringen skal gjelde periferutstyr til Viiv-PC-er, og garantere enkelt samspill.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.