Google Chrome

Chrome får tre tiltak mot omdirigering til uønskede nettsider

Google vil uønsket omdirigering av nettsider til livs.
Google vil uønsket omdirigering av nettsider til livs. (Bilde: Grafikker: Pixabay.com. Logo: Google/Chrome. Fotofiksing: digi.no)

Onsdag denne uken kunngjorde Google at de i deres kommende versjoner av Chrome gradvis vil rulle ut flere forskjellige tiltak for å beskytte sine brukere mot uønsket og uventet innhold i nettleseren. 

Det er spesielt uønsket omdirigering til andre nettsider som Google vil til livs.

Informasjonsfelt i stedet for omdirigering

Produktsjef for Chrome, Ryan Schoen, skriver i et blogginnlegg at brukerne deres gir tilbakemeldinger om hovedsakelig tre forskjellige typer uønsket omdirigering.

Det første problemet Google tar tak i er når en nettside navigerer til en ny og uønsket side uventet og tilsynelatende uten noen åpenbar årsak.

Dette skyldes ifølge Google ofte tredjepartsinnhold som er en del av nettstedet, og uten at nettstedets eier har hatt noen intensjon om å videresende sine brukere. 

For å bøte på dette og sørge for at leseren får forbli på nettsiden de var på, vil Chrome 64 vise et informasjonsfelt i stedet for at siden omdirigerer uten forvarsel.

Informasjonsfeltet som dukker opp vil vise en beskjed i følgende stil: «Success! The navigation was blocked.»

Merk at dette hovedsakelig gjelder innhold som er tagget som et iframe-element i nettsidens HTML-kode.

Avdekker forsøk på å omgå popup-blokkeringen

Et annet problem Chrome-brukere ofte rapporterer om, er at man trykker på en lenke, og at den åpner nettstedet i en ny fane – mens vinduet eller fanen du var i, navigerer til en annen og uønsket side. 

Produktsjef Schoen skriver at nettsider som oppfører seg slik, i praksis forsøker – og lykkes med – å omgå Chromes innebygde popup-blokkering.

Popup-blokkeringen til Chrome 65 vil ifølge Schoen oppføre seg slik, dersom nettstedet prøver å omdirigere fanen du var i:

1. Avdekke oppførselen.
2. Utløse at et informasjonsfelt vises.
3. Hindre at fanen med nettstedet man trykket på lenke fra blir omdirigert. 

Går til angrep på dummy-knapper

På noen nettsteder er ikke videoavspillingsknapper hva de utgir seg for å være. I stedet for å spille av videoer, omdirigerer de deg til uønskede nettsider. Foto: Pixabay.com

Et tredje problem Chrome-brukerne ifølge Schoen ofte innrapporterer, er at lenker til tredjepartsnettsteder ofte er forkledd som video-avspillingsknapper.

I tillegg er det visse nettsteder som har transparente overlegg som fanger alle klikkene dine når du tror du klikker på noe annet.

Slike uforvarende klikk åpner gjerne nye uønskede vinduer eller faner, eller laster ned uønsket innhold. 

Fra og med tidlig januar neste år vil Chromes innebygde popup-blokkering hindre at slikt villedende innhold vil åpne nye faner og vinduer. 

Eget verktøy for nettside-eiere

Chrome kunngjorde samtidig det de kaller «Abusive Experiences Report».

Dette verktøyet gjør at de som driver nettstedet skal kunne se tilbakemeldinger om uønsket og uventet innhold på nettstedet sitt, direkte fra brukerne.

Eierne av nettstedet kan dermed fjerne uønsket innhold. Dersom de ikke tar grep inne 30 dager, vil Chrome automatisk hindre at nye vinduer og faner kan åpnes fra nettstedet. 

Kommentarer (2)

Kommentarer (2)
Til toppen