Crusoe-maskiner tilbakekalles

En produksjonsfeil i Transmetas energibesparende Crusoe-prosessorer skaper store problemer for japanske PC-produsenter. Sony bekrefter nå feilen etter at NEC har besluttet å trekke tilbake flere Crusoe-baserte notebooks.

En produksjonsfeil i Transmetas energibesparende Crusoe-prosessorer skaper store problemer for japanske PC-produsenter. Sony bekrefter nå feilen etter at NEC har besluttet å trekke tilbake flere Crusoe-baserte notebooks.

Det skal ifølge den asiatiske nettavisen AsiaBizTech en spenningsdefekt i 600 MHz-modellen av Crusoe TM5600 som skaper problemene som mellom annet fører til feil i nivå 2 cache.

Hitachi, som lanserte et produkt med denne Transmeta-modellen sist mandag, bekrefter overfor AsiaBizTech at feilen eksisterer og at "de gjør sitt aller ytterste for å løse problemet".

NEC har allerede annonsert tilbakekalling av enkelte utgaver av sine LaVie MX- og LaVie G-notebook-modeller. Selskapet har funnet en feil i funksjonen for reinstallering av operativsystemet via en back-up--CD. Når brukeren iverksetter denne funksjonen fører det til at reinstalleringen eller datagjenfinningen ikke kan avsluttes på normal måte. NEC oppdaget mangelen under installasjon av Windows på sine PC-produkter. Selskapet har sendt en forespørsel til Transmeta om problemet og bekrefter samtidig at defekten eksisterer.

Alt i alt har NEC tilbakekalt 284 enheter som de mener er rammet av feilen. Av de to nevnte notebook-modellene er det produksjonsnummerserien "OY*****1A" som tilbakekalles, selv om selskapet ennå ikke skal ha mottatt klager fra noen av sine kunder. NEC tilbyr seg å skifte ut hovedkortet på de maskinene som er belemret med feilen - med start allerede fra førstkommende fredag.

Sony har også lansert to PC-modeller som tar i bruk Crusoe; PCG-C1- og PCG-GT1-serien. Begge maskinfamiliene kjører på 600 megahertz-varianten av TM5600-prosessoren. Alt i alt er det solgt 26.000 maskiner av den første modellserien, mens 2200 er solgt av den andre. Selskapet opplyser til AsiaBizTech at produktene ikke ble sendt ut på markedet før de selv hadde gjennomført de formelle testprosedyrene, deriblant reinstallering og gjenoppbygging av operativsystemet ved hjelp av back-up-CD. I ettertid har imidlertid Sony mottatt syv klager fra brukere av PCG-GT1-modellen som går på at maskinene ikke klarer å avslutte påbegynte redningsaksjoner i OS-et.

I dag skal så Sony ha oppdaget at omlag 13.000 av selskapets produkter som allerede er sendt ut på markedet kan være belemret med feilen i 600MHz-versjonen av Crusoe-prosessoren.

Hitachi har også lansert to bærbare PC-er med Crusoe-brikker under skallet, men disse benytter en 533 MHz-versjon av prosessoren og denne skal ikke være defekt. Det samme er tilfelle med de såkalte FMV-BIBLO LOOX-modellene fra Fujitsu.

Til toppen