BEDRIFTSTEKNOLOGI

Crusoe skal revolusjonere bærbare datamaskiner

Etter fire og et halv år med hemmeligholdelse, offentliggjorde Transmeta onsdag detaljene rundt selskapets første produkt, den mobile prosessoren Crusoe. Det første produktet er allerede leveringsklart.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. jan. 2000 - 11:44

Det er to problemer forbundet med dagens bærbare PC-er - høy vekt og lav batterikapasitet. Riktignok har begge problemene blitt mindre de siste årene, men ennå kan ikke en bærbar maskin sies å være særlig egnet for fulltids feltarbeid.

Transmeta lanserte onsdag Crusoe, en prosessorfamilie som skal kunne løse begge disse problemene. Ved å tenke helt nytt når selskapet har designet prosessoren, har Transmeta greid gjøre Crusoe-prosessorene langt mindre enn dagens mobile PC-prosessorer, som kun er modifiserte utgaver av prosessorer for vanlige, stasjonære maskiner. Dette er gjort ved å bruke et svært begrenset instruksjonssett, noe som gjør prosessoren enkel. Et ukomplisert design betyr lavere strømforbruk og høyere hastighet.

Likevel skal Crusoe kunne kjøre vanlige operativsystemer som Windows og Linux. Nøkkelen for å få til dette er Transmetas Code Morphing-programvare. Denne programvaren omgir den enkle VLIW-motoren (Very Long Instruction Word) i Crusoe og oversetter (morfer) koden i operativsystemene og applikasjonene om VLIW-instruksjonene som Crusoe forstår.

Crusoe beskrives av Transmeta som en smart prosessor som "lærer" om applikasjonen mens den kjøres og bruker disse erfaringene til å utvide batteriets levetid betraktelig. Denne teknologien, LongRun, gjør at Crusoe kontinuerlig justerer klokkehastigheten og arbeidsspenningen slik at den tilsvarer behovene applikasjonen har. Vanlige prosessorer kjører normalt med samme klokkehastighet uansett hvor høy eller lav belastingen er.

LongRun tilbyr ifølge Transmeta også en løsning for dagens krevende multimedia-applikasjoner, som ofte kan tømme et batteri i en ultralett PC på en times tid. LongRun sørger for at denne tiden kan utvides slik at brukerne kan spille av for eksempel en DVD-film i minst tre timer før batteriet er brukt opp.

Prosessoren Transmeta Crusoe TM5400. <i>Foto:  Transmeta</i>
Prosessoren Transmeta Crusoe TM5400. Foto:  Transmeta

Transmeta vil i første omgang levere to forskjellige typer av Crusoe-prosessorene, TM5400 og TM3120.

TM5400-modellen er rettet mot ultralette mobile PC-er som kjører forskjellige typer Windows-operativsystem. TM5400 som blir leveringsklar til sommeren kommer først i to utgaver med klokkehastighet på henholdsvis 500 og 700 MHz. Prisen forventes å bli henholdsvis 119 og 329 dollar. Prisen på de komplette, bærbare PC-ene vil antagelig ligge mellom 1200 og 2500 dollar.

TM3120 er derimot rettet mot forskjellige typer Linux-baserte lommedatamaskiner i prisleiet mellom 500 og 1000 dollar. TM3120 er allerede tilgjengelig på markedet med klokkehastigheter på 333 eller 400 MHz. Prisen for prosessorene ventes å bli henholdsvis 65 og 89 dollar.

Linux har den fordelen at det kan lagres i et Flash-brikke slik at kostbare og tunge harddisker ikke er nødvendig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.