BEDRIFTSTEKNOLOGI

CSS 2.1 har endelig blitt en standard

Første nye utgave siden 1998.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. juni 2011 - 09:03

W3C kunngjorde i går at en oppdatering til spesifikasjonen for Cascading Style Sheets Level 2 Revision 1 (CSS 2.1) nå er endelig vedtatt og publisert som en offisiell standard.

Den nye spesifikasjonen er en oppdatering av den forrige, CSS 2, som gjort til standard den 12. mai 1998.

CSS 2.1 innfører svært lite som er helt nytt. Det er stort sett snakk om nye verdier til enkelte regler, slik som fargen «orange».

Det CSS 2.1 først og fremst er, er et øyeblikksbilde av CSS-bruken. Spesifikasjonen består av alle CSS-egenskapene som er implementert på en samhandlende måte akkurat nå. Den inkluderer rettelser av feil som finnes i CSS 2. Dette gjenkjennes blant annet i en ny definisjon av høyden og bredden til absolutt posisjonerte elementer og en ny beregning av clip-egenskapen.

CSS 2.1 er avledet av CSS 2, og meningen er at den skal erstatte den forrige spesifikasjonen. Mens noen deler av CSS 2 er uendret i CSS 2.1, har andre deler blitt endre eller til og med slettet. En oversikt over alle endringene som har blitt gjort, finnes her.

– Folk har spurt oss om hvorfor det tar tar så lang tid med CSS 2.1, sier Daniel Glazman, viseformann i W3Cs CSS-arbeidsgruppe, i en pressemelding.

– CSS 2.1 er egentlig en stor smaling med formateringsfunksjonalitet, og vi var ikke bare nødt til å vurdere og spesifisere alle mulig påvirkninger de har på hverandre, men også lære av eksisterende implementeringer, og selv følge å teste. Tiden har sikret kvalitet og interoperabilitet, lover Glazman.

– Denne utgivelsen gir meg muligheten til å gratulere og takk CSS-arbeidsgruppen og alle utviklerne som har gjort CSS til en suksess. Denne publikasjonen er avslutter en langvarig innsats for å oppnå veldig bred interoperabilitet. Nå kan vi vende vår oppmerksomhet til den spennende funksjonaliteten som vi ivrer etter å bringe til weben, sier Bert Bos, redaktør for CSS 2.1.

Det var Bos som sammen med norske Håkon Wium Lie skapte CSS. Den første offisielle utgaven, CSS level 1, ble utgitt i desember 1996.

I dag er CSS blant de mest brukte webstandardene. Den benyttes av nesten alle nettsteder til å bestemme stil og utseende til strukturerte dokumenter, typisk basert på HTML.

Arbeidet med neste versjon av standarden, CSS 3, er for lengst startet. Det første utkastet skal ha kommet allerede i 1999. CSS 3 vil bestå av mye ny funksjonalitet som er spesifisert i en rekke uavhengige moduler. Dette skal bidra til at mindre og mer fokuserte sett med funksjonalitet og egenskaper kan utvikle seg og modnes i sitt eget tempo.

Allerede støttes utkastet til en del av de kommende CSS 3-nyhetene i nettlesere, men med bruken av prefiks-mekanismen til CSS som er designet for eksperimentering.

Nå som CSS 2.1 er ferdig, blir det mulig CSS-arbeidsgruppen ved W3C å bruke mer tid på å videreutvikle og få ferdig de ulike CSS 3-modulene.

W3C publiserte i går også to andre standarder som allerede støttes av mange nettlesere, og som nå bygger på den stabile CSS 2.1-spesifikasjonen. Det er CSS Color Module Level 3 og MathML For CSS Profile.

Den første tilbyr nye og mer egnede måter å spesifisere farger og transparens for tekst, kantlinjer og bakgrunner. Den andre skal gjøre det enklere å presentere matematiske uttrykk på weben og få dem gjengitt korrekt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.