Cyberspace i verdensrommet

Det amerikanske kommunikasjonsbedriften Hughes Network Systems tilbyr sine kunder høyhastighets internett-tilgang.

Det amerikanske kommunikasjonsbedriften Hughes Network Systems tilbyr sine kunder høyhastighets internett-tilgang.

Hughes er kjent for sine leveranser til forsvarsindustrien, et marked som nå skrumper inn, og ser på internett som et nytt marked. Tjenesten som nå lanseres heter DirecPC og gjør det mulig å laste ned dokumenter fra internett ved hjelp av en satellitt-mottager. Selskapet har inngått avtaler med en rekke softwareprodusenter og leverandører av internett-tilknytning for å lage tjenesten så enkel som mulig. Firmaet selger en pakkeløsning, der parabol, programvare, kabler og annet utstyr følger med.

For tiden er det bare kunder i California som får kjøpt denne pakken over disk, men der er ventet at resten av landet får tilgang til denne tjenesten innen utgangen av neste måned.

DirecPC ble introdusert første gang i april 1995, da først og fremst beregnet på bedrifter med behov for høyhsrtighets nettverk.

Tjenesten er dyr, men hastigheten er enorm sammenlignet med vanlig overføring. Ved satellittoppkobling går signalene bare en vei - fra satellitten og hjem til datamaskina.

Dette er imidlertid ingen billig fornøyelse. Pakken kommer på vel 5000 kroner. I tillegg kommer telefonabonnement og internettabonnement. Kunden bruker vanlig telefon og modem for å ringe opp denne tjenesten, og kostnadene for dette kommer i tillegg.

Men DirecPC gjør at brukerne kan laste ned information fra internett med en hastighet på opptil 400 kbph.

Til toppen