Cyrix gir opp i kampen mot Intel

National Semiconductor/Cyrix, en av Intels to konkurrenter, gir opp i kampen mot Intel. Selskapet leter nå etter kjøper og sier opp 550 ansatte, to år etter at de kjøpte Cyrix for 4,3 milliarder kroner.

National Semiconductor/Cyrix, en av Intels to konkurrenter, gir opp i kampen mot Intel. Selskapet leter nå etter kjøper og sier opp 550 ansatte, to år etter at de kjøpte Cyrix for 4,3 milliarder kroner.

Databransjen har nok en gang fått demonstrert at det i modne markeder er plass til en Goliat og en David, men ingen tredje konkurrent. I går meldte National Semiconductor at de gir opp i kampen mot Intels nesten-monopol på PC-prosessorer. Dermed står AMD alene igjen mot Intel, men også de sliter.

National Semiconductor har med sitt Cyrix-merke i flere år forsøkt å lage billige konkurrenter til Intel, men i har langsomt sakket akterut i teknologikappløpet. Selskapet skal ha lette etter en kjøper av rettighetene og deres prosessorfabrikk i Maine i lengre tid, men har så langt ikke lykter.

I første kvartal hadde Intel en markedsandel på 80 prosent, AMD 13,6 og Cyrix bare 5,4, viser tall fra Mercury Research.

Wall Street Journal forteller at det lenge har gått rykter om at IBM var interessert, men dette synes nå å være uaktuelt. IBM har leid ut produksjonskapasitet til Cyrix og brukt deres prosessorer i enkelte modeller. Også Compaq har tidligere brukt Cyrix-brikker i sine billigste maskiner.

National Semiconductor kutter nå Cyrix fordi divisjonen har blitt en lodd rundt benet. I kvartalet som endte 28. februar tapte Cyrix 35 millioner dollar etter å ha solgt brikker for bare 50 millioner dollar, skriver Wall Street Journal. For å rydde opp i problemene kutter National Semiconductor 550 ansatte (fem prosent av staben) samtidig som de skriver av et tap på Cyrix på minst to milliarder kroner.

Dette setter punktum for et kortvarig og dyrt raid mot Intels PC-prosessormarked. National Semiconductor mente de skulle kunne lage brikker til langt lavere priser enn Intel og kjøpte designselskapet Cyrix for bare to år siden. Prislappen var 4,3 milliarder kroner.

Til å begynne med så det ut som Cyrix hadde truffet riktig. Selskapet bidro til å presse prisen på pcer ned under den magiske 1000 dollars-grensen og sparket i gang et helt nytt marked i USA. Men Cyrix klarte ikke å holde tritt med Intel og AMD i det intense kappløpet om å lage stadig raskere brikker til en lavere pris.

Også AMD sliter. Selskapet har hatt tekniske problemer på sin eneste fabrikk og ikke klart å produsere nok av sine raskeste prosessorer. AMD påpeker at Intel er med sine mange fabrikker lite sårbare hvis det oppstår slike tekniske problemer. (Se tidligere sakeri høyre marg)

National Semiconductor trekker seg fra konkurransen om PC-markedet, men skal likvel produsere enkle brikker for Internett-bokser.

Til toppen