BEDRIFTSTEKNOLOGI

Cyrix: Kan klone Pentium II

Dette spørsmålet har meldt seg etter at det ble kjent at Cyrix trolig kan utnytte teknologiutvekslingsavtalen mellom Intel og Cyrix' moderselskap, National Semiconductor.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. nov. 1997 - 13:23

Cyrix avslørte tidligere denne uken at selskapet har rettighetene til planene og annen intellektuell eiendom som er nødvendig for å lage prosessorer basert på Intels godt beskyttede Pentium II-design.

Selv om Cyrix ikke vil kunne lage Pentium II-lignende brikker før sent i 1998, betyr rettighetene til Pentium II-arkitekturen at Intel kan få mer konkurranse på høy-ytelsesmarkedet enn ventet.

Cyrix' rettigheter til å bygge prosessoren er et resultat av selskapets fusjon med National Semiconductor. National har en omfattende krysslisensieringsavtale med Intel, som ble overført til Cyrix da fusjonen mellom selskapene ble fullført tidligere denne uken.

Ifølge Steve Tobak, visepresident for markedsføring ved Cyrix, sier til CNET at selskapets juridiske eksperter at en slik overføring av avtalen ikke vil være noe problem.

En talsmann for Intel vil ikke kommentere saken, men bekrefter at det finnes en krysslisensieringsavtale mellom National og Intel.

Andre industrikilder forteller til CNET at Cyrix' rettigheter avhenger av om selskapets egne patenter blir en del av Nationals portefølje. Disse kildene mener at hvis Cyrix skal få tilgang til Intels teknologi, må Intel også få til gang til teknologien til Cyrix.

Avtalen mellom National Semiconductor og Intel er ironisk nok ganske gammel. Ifølge kilder ved National, ble den undertegnet på 1980-tallet, lenge før Pentium II ble utgitt og enda lenger før National kjøpte opp Cyrix.

Selv om lisensen tilsynelatende vil tillate Cyrix å lage prosessorer som er kompatible med Pentium II hovedkort og PC-er, sier Tobak at det ennå ikke er bestemt om selskapet virkelig vil lage Pentium II-lignende brikker. Uansett design, Cyrix vil ikke kunne komme med noen ny og mer avansert generasjon av prosessorer før slutten av 1998 eller tidlig i 1999.

Cyrix forsøker faktisk å konstruere sitt eget grensesnitt for prosessorer. Dette vil gjøre det vanskeligere for PC-produsentene å adoptere Cyrix-brikkene, men selskapet trenger ikke lenger å bekymre seg så mye om Intels planer.

- Hvis vi følger Intel, må vi først gå til Slot 1, så til Slot 2, sier Tobak. Slot 1 er grensesnittet til Pentium II-prosessoren. Slot 2 er et kommende grensesnitt for høy-ytelses Pentium II-prosessorer og den framtidige 64-biters prosessoren Merced.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.