Cyrix med het "pepper"

Under forrige ukes Microprocessor Forum avduket Cyrix Jalapeno. Dette er selskapets første, helt nye arkitektur siden de originale 6x86-prosessorene. Jalapeno skal brukes i Cyrix' kommende M3-prosessor.

Jalapeno inneholder en rekke nyheter i forhold dagens prosessorer fra Cyrix. Dette inkluderer et integrert 256 kB sekundært hurtigminne som er 8-veis innfelt og fullstendig pipeline-basert, to uavhengige flyttalls/MMX-enheter med støtte for 3DNow!-teknologien og 11-trinns pipeline. Pipelinen skal gjøre arkitekturen skalérbar til klokkehastigheter på over 1 GHz.

Når M3, den første prosessoren som vil benytte Jalapeno, kommer i fjerde kvartal neste år, vil den leveres med klokkehastigheter på mellom 600 og 800 MHz. Men dette vil økes etter hvert.

- Vi designet Jalapeno for å levere den raskeste prosesseringsmaskinen på markedet for standard-PC-er, sier Stan Swearingen, visepresident for markedsføring hos Cyrix, i en pressemelding.

- Vi fant ut at de mest avgjørende flaskehalsene i systemytelsen besto av minnelatens. Siden vårt mål var å optimalisere den generelle systemytelsen, fokuserte vi på å minimalisere minnelatensen og maksimere båndbredden ved å implementere en ny type integrert minnekontroller. Denne kontrolleren skal gi en overføringshastighet på 3,2 GB/s mellom minnet og resten av systemet.

Prosessorene som skal baseres på Jalapeno vil altså inneholde flere enheter som tidligere har vært plassert på hovedkortet. Dette er mulig ved å bruke finere prosesseringsteknologier slik at prosessoren ikke blir for stor i areal. Det er gjerne vanskelig å kjøle ned store prosessorer. M3 vil lages ved hjelp av en 0,18 mikron prosessteknologi.

Til toppen