BEDRIFTSTEKNOLOGI

Cyrix og AMD forbedrer sine brikker

Intels erkerivaler AMD og Cyrix vil i midten av neste måned annonsere flere nyheter i sine prosessorfamilier. K6 og Media GX er begge ventet å komme i forbedrede utgaver.

Eirik Flaa
23. sep. 1997 - 15:37

Både AMD og Cyrix vil under høstens Microprosessor Forum avdekke nye prosessorer som vil komme på markedet før jul. For AMD sin del dreier det seg om en forbedring av K6 prosessorene. Cyrix på sin side vil i første rekke annonsere forbedringer på sin lav-ende multimediabrikke Media GX.

Det er ennå ikke fullt ut kartlagt hva de to brikkeprodusentene vil servere den 15. og 16. oktober, da forumet går av stabelen. Kilder det amerikanske nettmagasinet CNET har vært i kontakt med, kan likevel fortelle at det for AMDs del dreier seg om en ny, mobil versjon av K6 basert på den nye 0,25 mikron produksjonsteknikken.

Det er også ventet at AMD vil vise en forbedret versjon av sin K6 for stasjonære modeller, foreløpig kjent under kodenavnet K6 plus, med blant annet forbedret flyttallsytelse og høyere hastighet på kommunikasjonen med hovedkortet. Også hurtigminnedelen av K6 vil bli forbedret, og det er forventet at også nivå 2 hurtigminnet vil bli integrert i fremtidige versjoner av prosessoren. Klokkefrekvensen på AMD-brikkene er i løpet av kort tid ventet å overstige 300 MHz.

Mens AMD satser stadig sterkere på å ligge i hælene på Intel i den middels-høye/høye enden i markedet, starter Cyrix nedenfra. I første rekke dreier det seg om forbedringer på multimediabrikken Media GX. Cyrix har tidligere uttalt at de vil levere brikken i versjoner på både 200 og 233 MHz - og det spekuleres i at også Media GX vil få nivå 2 hurtigminne plassert på selve brikken.

Til tross for stadige teknologiske forbedringer hos de to brikkeprodusentene, er det fortsatt mye som står i veien for at Intels to rivaler skal kunne tukle med storebrors markedsandel. I første rekke gjelder dette produksjonskapasitet.

- Dette er bra prosessorer, men hva er poenget med alle disse teknologiske nyvinningene hvis men ikke kan produsere dem i volum, spør presidenten i konsulentselskapet Infrastructure, Carl Johnson.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.