BEDRIFTSTEKNOLOGI

Cyrix: Sun/Intel-avtalen betyr ikke noe for oss

Europa-sjefen til Cyrix, Brendan Sherry, sier til digi.no at avtalen mellom Sun og Intel ikke utgjør noe problem for Cyrix. Cyrix er en av hovedkonkurrentene til Intel på x86-prosessorer

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. des. 1997 - 12:12

En av Intels konkurrenter på x86 prosessorer, Cyrix, hevder at avtalene Intel har inngått på utviklingen av Merced-prosessoren ikke vil ha stor betydning for selskapet. Årsaken til dette er at 64 biters prosessorer trolig ikke vil bli aktuelle på PC-markedet før et godt stykke inn i neste århundre.

- Cyrix satser på hjemmemarkedet og her er det ingen signaler som tyder på at det vil bli behov for 64 biters prosessorer. Den nyingåtte avtalen mellom Sun og Intel betyr derfor ikke så mye for oss, sier europasjefen for Cyrix, Brendan Sherry, til digi.no. Han legger til at Cyrix satser på å nå det lavere segmentet i PC-markedet, altså PC-er som er priset mellom 1000 og 1500 dollar.

- Generelt tror jeg det vil at mellom fem og ti år før 64 bits prosessorer vil bli påkrevd i dette markedet. Et personlig anslag er 2005, sier Sherry.

I likhet med de andre prosessorfabrikantene arbeider Cyrix tett opp mot Microsoft. Microsoft er en av de viktigste spillerne i prosessorbransjen, i og med at selskapet utvikler de mest brukte operativsystemene. Så langt er disse utviklet for 32 biters applikasjoner og prosessorer, men en 64 biters versjon av serveroperativsystemet Windows NT er under utvikling. For Cyrix er det imidlertid mest interessant hva som skjer på klientsiden, og det vil trolig ta mange år før etterfølgerne av Windows 95 vil bli tilpasset 64 biter.

Et annet argument som taler for dette er ifølge Cyrix at 64 biters prosessorene prismessig vil ligge langt utenfor vanlige PC-brukeres rekkevidde.

- Merced vil koste tusenvis av dollar og vil derfor være uinteressant for sluttbrukere de første årene. Vår målsetning er i første omgang neste generasjon 32 biters prosessor, M3, som etter planen kommer i 1999. På sikt er det likevel naturlig at vi begynner å tenke på noe slikt, sier Sherry som tror at Cyrix tidligst vil komme med offisielle planer på 64 biters prosessorer i 1999.

Intels andre rival på PC-prosessorer har mye av den samme strategien som Cyrix på nye generasjoner prosessorer. AMD har sagt at de i sin K7 prosessor, som også vil være basert på 32 biters instruksjoner, vil integrere flere funksjoner som øker nytteverdien for hjemmebrukere i prosessoren. I likhet med Cyrix vil AMD fortsette å satse på Socket 7 (sokkelstandard som var tilpasset Pentium og Pentium MMX brikkene), mens Intel planlegger å gå videre med sin proprietære Slot 1 (sokkelstandard til Pentium 2 - neste generasjon blir kalt Slot 2).

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.