BEDRIFTSTEKNOLOGI

Cyrix-travere i ny drakt

Cyrix benyttet Cebit '98 til å lansere den hittil raskeste utgaven av 6x86MX, men også MediaGX har fått en oppgradering.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. mars 1998 - 08:18

Cyrix lanserte torsdag 6x86MX PR266, en prosessor som skal levere ytelse tilsvarende Intels Pentium II 266 MHz. Tester gjort av tidsskriftet Windows Magazine viser at prosessoren i enkelte tilfeller kan konkurrere med 300 MHz-utgaven av Pentium II.

Til tross for at Cyrix-prosessoren har såpass høy ytelse, er den beregnet for konsumentmarkedet. Brikken benytter en busshastighet på 83 MHz, men Forrest Norrod, sjefsdirektør for strategi og systemutvikling ved Cyrix, forteller at flere kommende 6x86MX-prosessorer vil støtte en busshastighet på 100 MHz fra begynnelsen av andre halvår i år. Versjonene dette gjelder er PR300, PR333 og PR350, som alle vil komme på markedet før året er omme og som skal lages med 0,25 mikron teknologi. Før den tid vil Cyrix også slippe en PR300-utgave som kun støtter 83 MHz-bussen.

Cyrix bruker fortsatt det gamle Socket 7-grensesnittet til sine 6x86MX-prosessorer. Cyrix og moderselskapet, National Semiconductors, har i forbindelse med patentavtalen med Intel lov til å bruke Slot 1 og andre kommende Intel-teknologier, men Steve Tobak, visepresident for bedriftsmarkedsføring og kommunikasjon hos National Semiconductors, mener at Slot 1 ikke er den mest kosteffektive måten å oppnå større båndvidde på, uten å ville gå nærmere inn på alternative løsninger.

Den nye prosessoren ventes å bli allment tilgjengelig i løpet av våren og vil koste 180 dollar per stykk i kvanta på 1000.

På spørsmål om hvorfor Cyrix i så lang tid har hengt etter Intel når det gjelder klokkehastighet, svarer Norrod at mye av årsaken til dette er at produksjonen av prosessorene har vært satt bort til andre, slik at Cyrix ikke har hatt den samme muligheten til å fininnstille prosessoren. Nå som store deler av produksjonen vil gjøres internt av National Semiconductors, vil dette ifølge Norrod endre seg. En ganske stor andel av prosessorene til Cyrix vil likevel bli produsert av IBM.

MediaGX, Cyrix' prosessor med grafikk- og lydenheter, PCI-grensesnitt og minnekontroller integrert i selve brikken, har også kommet i en raskere utgave. Denne ble lansert onsdag, og har en klokkehastighet på 233 MHz. I løpet av året vil det også komme utgaver av MediaGX med klokkehastighet på 266 og 300 MHz. MediaGX er beregnet for enda rimeligere systemer enn 6x86MX.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.