D-dag for svensk mobilbransje

I ettermiddag går fristen ut for de som vil søke på en av de fire svenske UMTS-mobillisensene. Generaldirektør Nils Gunnar Billinger i den svenske Post och Telestyrelsen (PTS) skal tildele lisensene i løpet av tre måneder. Han tror på mellom 5 og 10 søknader.

I ettermiddag går fristen ut for de som vil søke på en av de fire svenske UMTS-mobillisensene. Generaldirektør Nils Gunnar Billinger i den svenske Post och Telestyrelsen (PTS) skal tildele lisensene i løpet av tre måneder. Han tror på mellom 5 og 10 søknader.

I et intervju med DI televisjon sier Billinger at ingen selskap, selv ikke Telia er garantert noen lisenser. - Det er to ting som betyr noe, det er dekning og utbygningstakt, sier han.

Så langt har flere selskap meldt seg som interesserte i kampen om de svenske mobillisensene gjennom media, ingen søknader hadde kommet PTS i hende sent torsdag.

Blant de selskapene som en tror vil søke er de tre GSM-operatørene i Sverige, Telia, Europolitan og Comviq. Det kan imidlertid komme en overraskelse fra NetCom, som eier Comviq, ved at selskapet ikke søker på de nye lisensene. Konsernsjef Lars-Johan Jarnheimer sier fredag i et intervju med Svenska Dagbladet at NetCom skulle kunne vinne på å leie nettkapasitet, fremfor å bygge nett selv. Derfor er selskapet også interessert i å selge sitt eget GSM-nett, og like gjerne avstå fra å søke på en av de fire nye lisensene.

- Vi er ikke fremmede for noen ting. Vi har 1,8 millioner kunder og får sikkert en bra pris om vi kan hjelpe til med å fylle opp noen annens nett, sier han.

Blant utfordrerne i Sverige er konsortiet som svenske Ratos og Teracom har etablert sammen med japanske Nomura. På oppløpssiden har MCI WorldCom og RSL Com foruten amerikanske Home.se sluttet seg til konsortiet, skriver Dagens IT. Fra før finnes det avtaler med den svenska teleoperatøren Glocalnet og Internet 5.

Dessuten vil France Telecom søke i Sverige en gang til etter å ha tapt tidligere GSM tildelinger. Nå satser selskapet gjennom det nylig kjøpte britiske mobilselskapet Orange, som sammen med Bredbandsbolaget, Skanska og Schibsted har etablert et konsortium.

Dessuten finnes trolig Investor sammen med Hutchinson Whampoa på søkerlisten senere i dag, eventuelt sammen med en innholdspartner. Dagens IT nevner Spray, selv om Investor benekter dette. Investor har investert stort i nettopp Spray.

Tele1 Europe vil som i Norge søke sammen med Western Wireless og Rix Telecom, men har styrket sitt svenske konsortium med finske 2G/3P og norske You Communication.

Ryktene de siste dagene går på om Deutsche Telekom er interessert i Sverige, og som partner har svenske Utfors vært nevnt. Tyske næringslivsaviser vil ha det til at selskapet eier 36 prosent i et konsortium, men Utfors avviser dette.

Dessuten vil Telenordia, eid 50/50 av Telenor og British Telecom søke, bekreftet selskapet torsdag ettermiddag samtidig som det ble kjent at Tele Danmark selger seg ut av selskapet.

I tillegg finnes det andre selskap som spanske Telefonica, finske Sonera og nederlandske KPN som også ventes å være interessert i de svenske mobillisensene.

Men ikke alle tror at UMTS er det eneste rette. Investorene bør følge nøye med sier Gartner Group.

- Det er et enormt og dyrt hasardspill, spesielt ettersom ingen vet hvilke UMTS-tjenester som kommer til å bli populære, sier Gartner Groups 3G-analytiker Nigel Dayton til svenske Finanstidningen. Han tror mange av selskapene som investerer i nettene får det hardt takket være store investeringer.

Til toppen