D-dag i Singapore

Singapores telekomindustri tar i dag et langt steg inn i en mer liberalisert verden i det innenlands mobiltelefoni og personsøking åpnes for konkurranse.

Singapores telekomindustri tar i dag et langt steg inn i en mer liberalisert verden i det innenlands mobiltelefoni og personsøking åpnes for konkurranse.

I vestlige eller asiatiske øyne er det kanskje ikke så mye å hoppe i taket for at Singapores telemyndigheter nå åpner for konkurranse på innenlands mobiltelefoni og personsøkertjenester, men for Singapore representerer det som nå skjer utvilsomt et radikalt systemskifte - bort fra den sterke sentralstyringen som preger de viktigste industriene i det lille landet.

- Det er "Deregulation Day". Det er første gang et lokalt marked har fått oppleve konkurranse - og det vil utvilsomt komme kundene til gode. I dag begynner en ny æra for Singapore, uttaler telekomanalytiker Gautam Kapoor til Reuter.

Fra tirsdag 1. april møter altså Singapore Telecommunications (SingTel) for første gang konkurranse på noen av sine innenlandstjenester siden selskapet ble privatisert i 1992. Gjennom selskapet Temasek Holdings eier staten 82 prosent av SingTel.

Til å begynne med får SingTel én konkurrent i mobilmarkedet, MobileOne (M1), og tre nye rivaler dukker opp på personsøkersiden.

Det er bare tre år til konkurransen for alvor slippes løs i Singapore. Det var i september i fjor Singapores regjering offentliggjorde at en eller to nye operatører ville få lisens til å operere i bystaten når telemarkedet liberaliseres i april 2000.

Og der vil "alle" være med. De tre store telealliansene - Concert, Uniworld og Global One - sier alle de vil være med i konkurransen om den nye telelisensen som myndighetene Singapore legger ut i april 2000.

Lokalt i Singapore er det Singapore Power og Singapore Technologies Telemedia (STT) som levnes de største sjansene til å få én av to mulige operatørlisensen som skal legges ut av bystatens myndigheter. Singapore Power ventes å ville alliere seg med et utenlandsk selskap eller konsortium. Det er ikke tatt noen beslutning om hvem av de tre største internasjonale

grupperingene som blir valgt som partner og konkurrent til Singapores eget televerk, SingTel.

Uansett hvem som blir den heldige vinner av den nye telelisensen, må en eventuell utenlandsk partner belage seg på å finne seg i dominanse fra lokale samarbeidspartnere. Regjeringen i landet setter en begrensning for utenlandske eiere i televerk i Singapore på 49 prosent.

I tillegg til Concert , AT&T og Global One har Cable & Wireless uttrykt interesse for Singapore.

Til toppen