Da jeg nesten skiftet strømleverandør

Nær 30 prosent av Norges 500 største bedrifter har i dag handelsløsninger på Internett. Det er jeg nå overbevist om etter å ha foretatt min egen evaluering. Typisk nok er det ikke de kjente merkevarene som dominerer listen.

Nær 30 prosent av Norges 500 største bedrifter har i dag handelsløsninger på Internett. Det er jeg nå overbevist om etter å ha foretatt min egen evaluering. Typisk nok er det ikke de kjente merkevarene som dominerer listen.

I serien "Ting jeg ikke tror på." dukket det opp en ny påstand her for noen uker siden. Det svenske selskapet Market Visio slapp til i internettaviser og papirspalter med budskapet om at 28 prosent av Norges 500 største bedrifter driver med e-handel.

En typisk ingress var denne: "I dag har 28 prosent av Norges 500 største bedrifter en handelsløsning på Internett."

På bakgrunn av undersøkelsen fikk flere uttale seg; NHO og Bente Sollied og ?

Jeg for min del tenkte at dette måtte være vrøvl. Faktisk helt inntil for noen timer siden, tenkte jeg at dette umulig kunne være sant.

Undersøkelsen var basert på intervjuer. Det var topplederne som hadde svart. Derfor regnet jeg med at de hadde skrytt på seg både e-handelsoversikt, e-handelsløsninger, e-handelslogistikk, fremtidsorientering og visjoner.

Siden sist har jeg imidlertid utsatt undersøkelsen for et grundig falsifiseringsforsøk;

Jeg hentet ut et tilfeldig utvalg fra listen over Norges 500 største bedrifter www.dn.no/500/ og satte igang.

Ved å tenke litt på egenhånd og grovregne litt på sannsynligheter kom jeg raskt fremt til at undersøkelsen beskriver virkeligheten: 30 prosent av Norges 500 største bedrifter har handelsløsninger.

Det som imidlertid er helt typisk, er at bedrifter som eier en eller flere kjente merkevarer, eller bedrifter som eier en eller flere kjente butikkjeder - IKKE har handelsløsninger.

Ofte har de heller ikke hjemmesider, evt. fryktelig gammeldagse, bortgjemte eller bortglemte (ikke oppdaterte) hjemmesider.

En typisk og representativ handelsløsning anno desember 1999 er enten en bank eller en enkel bestillingsløsning. Som f.eks. denne for Bergenshalvøens kommunale kraftselskap.

Du starter som stor skeptiker, ikke sant. Du regner ikke med at de har nettsider i det hele tatt, men så søker du etter dem på AltaVista, og så dukker de opp som første lenke, og så har de den enkle nettadressen bkk.no. Og før du vet ordet av det, er du nær ved å skaffe deg ny strømleverandør.

Moral: Det er håp. Men som så mange ganger før kommer redningen fra annet hold enn man forventer.

Til toppen