DATAANGREP

Da nyheten om det store angrepet ble kjent, stupte verdien på selskapet

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Bilde: Scanpix
21. nov. 2016 - 16:34

Kyberkriminelle stjal rundt 27 millioner kroner fra 9 000 Tesco bank-kunder første helgen i november. Bemanningen i bankens IT-avdeling skal på tidspunktet ha vært på et minimum. 

Den britiske banken har rundt åtte millioner kunder verden over. 

– Bemerkelsesverdig

Angrepet på den britiske banken skaper bekymring for finansinstitusjonenes sikkerhet, mener toppsjef Andrew Bailey i Financial Conduct Authority.

– Noen elementer i dette angrepet fremstår som bemerkelsesverdig, og det må vi ta alvorlig sa han i en høring i det britiske parlamentet nylig.

Ifølge The Register skal banken ha ignorert en svakhet i selskapets mobilapp. Det kan ha straffet seg. 

Statsstøttet

Angrepet på Tesco bank skal ha vært det verste kyberangrepet på noen britisk bank, skriver The Telegraph. 

Banken jobber nå tett med etterretningsbyrået Government Communications Headquarters da britiske myndigheter ikke vil utelukke at angrepet kan være statsstøttet. 

Selv om britiske banker bruker rundt syv milliarder kroner på kybersikkerhet årlig, mener finanskomiteen i det britiske parlamentet at de fortsatt har en lang vei å gå. 

Aksjen raser

Da nyheten om angrepet ble kjent raste aksjen til Tesco bank. Kundeflukt har også vært en av konsekvensene etter denne formen for angrep tidligere. 

Norske bankunder blir heller ikke spart. Et kriminelt russisk hackernettverk klarte nemlig i april å trenge seg inn i datasystemene til en norsk finansinstitusjon. Det digitale bankranet ble imidlertid stanset.

Dette var første gang Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) registrerte forsøk på et digitalt bankran.

Stjal hundrevis av millioner

– Vi er kjent med at disse russiske kriminelle har prøvd å gå mot banker, og også fått det til internasjonalt. Men dette er første gang vi er blitt varslet om at de er kommet inn, og har prøvd å komme inn, i en norsk finansinstitusjon, fortalte leder Hans Christian Pretorius av NSMs kybersikkerhetsavdeling til NRK da.

Storangrepet hos Tesco er ikke det først av året. I februar forsvant hundrevis av millioner fra en konto hos New York Federal Reserve. 

Den gang trodde man også at hackerne hadde statsstøtte. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.