Da Tor Arne begynte som systemutvikler sa alle at PC-er bare var leketøy. Nå omsetter han for langt over 300 millioner

Kona Sonja er med på alle selfier som tas, sier Viksjø.
Kona Sonja er med på alle selfier som tas, sier Viksjø. (Bilde: Privat)

Da Tor Arne Viksjø startet som systemutvikler ved sykehuset i Bodø på 80-tallet mente mange at datamaskinene fortsatt bare var et leketøy for nerdene.

Nå leder han landets største programvarefirma som spesialiserer seg på utvikle journalsystemer for flere av landets største sykehus.

Når han ikke styrer selskapet med 335 millioner i driftsinntekter bygger han gjerne kjøkken. I årenes løp har han bygd hele syv stykker. Ingen ting er bedre enn å koble av med litt skikkelig håndverksarbeid, mener Viksjø. 

Hvor er du nå?

Jeg er på Gardermoen.

Hva er planene for sommeren?

Tor Arne Viksjø (62)

Er administrerende direktør for Dips og styremedlem i IKT-Norge

62-åringen har tatt datafag ved Universitetet i Tromsø. Han er også utdannet bioingeniør 

Begynte som portør som 16-åring og ble senere ansatt som den første systemutvikleren ved sykehuset i Bodø

Da Dips ble tatt i bruk ved sykehuset var det mange som mente at datamaskiner var et leketøy, og at de ikke hadde noe å gjøre på et sykehus

Viksjø er gift med Sonja Våge

De gjenstående ferieukene er planlagt med en uke i New York, og deretter noen dager på hytta på Vestlandet.

Hvilke elektroniske dingser må være med på ferieturen?

iPhonen min er det vanskelig å klare seg uten. Kona har en iPad som jeg også låner iblant.

Hvilke apper klarer du deg ikke uten?

Google Maps, Tripadvisor, iBooks bruker jeg flittig. Men se opp for hype-hoteller på Tripadvisor, noen ganger havner hotellene på topp ikke fordi de er best men fordi det er skapt en hype hvor mange anbefaler uten at det er reelle erfaringer.

Hvilken utdannelse ville du valgt i dag, hvis du fikk muligheten til begynne om igjen?

Noen ganger når dagens jobb er på det mest krevende har jeg stor glede og avkobling med fysisk arbeid som for eksempel snekring. Jeg er ganske erfaren på å tegne og bygge kjøkken, det har totalt blitt syv kjøkken nå, de fleste av disse fra Ikea. Men jeg er veldig fornøyd med å ha en fagutdannelse fra helsevesenet og deretter en god IKT-utdannelse, ville nok valgt det samme igjen.

Hvor ofte sjekker du e-post, bedriftens intranett eller andre samhandlingsverktøy i ferieperioden?

Jeg sjekker epost daglig, men er ikke innom så mange andre bedriftsløsninger i løpet av ferien.

Hva skal du lese i sommer?

Hører akkurat nå på «Gösta Berlings» saga av Selma Lagerløf. Har lest mange klassikere, og nå var turen kommet til denne. Er storforbruker av litteratur, mest skjønnlitteratur. God litteratur er herlig, for eksempel «Svøm med den som drukner» av Lars Mytting. Ellers venter jeg på siste bok i «Napolikvartetten» av Elena Ferrante.

Foretrekker du nettbrett, lesebrett eller fysiske bøker?

Jeg hører mest på lydbøker, det tar liten plass og veier ingenting og man kan gjøre ting mens man hører bok.

Hva er et perfekt sommerminne for deg?

Det er å sitte på terrassen på hytta i Fjaler og nyte et glass hvit burgunder og reker sammen med min elskede kone.

Hvordan vil norsk IKT-bransje utvikle seg de neste årene?

Det ligger gode muligheter i norsk IKT-bransje i årene fremover dersom det settes høye mål og arbeides godt mot disse. Jeg tror vi vil få en voksende næring med mange flere små og store selskap som gjør det godt innenfor sine nisjer. Det er utrolig viktig at man finner seg et fagområde eller en nisje hvor man kan bli best, markedet for generelle produkter enten det er tjenester eller systemer, vil bli veldig utsatt for internasjonal konkurranse de neste årene.

Hva synes du om innsatsen til politikerne våre når det gjelder IT-politikk? Noe du mener burde vært gjort annerledes?

Det er vel lite rendyrket IT-politikk, og det mener jeg er helt greit. Det er en floskel, men likevel viktig å repetere, IT er og blir et verktøy og ikke et mål i seg selv. Det er ekstremt viktig at man har dyptgående kunnskap om de fagområdene man vil levere løsninger til, i Dips har vi for eksempel ansatt et 30-talls leger, sykepleiere og bioingeniører. Hvis vi snakker om IT-næringspolitikken, så synes jeg ikke politikken i Norge er så mye å skryte av. Våre naboland er mye flinkere til å samarbeide med og støtte opp under nasjonale virksomheter som ønsker å bli gode.

Hvilket IT-selskap tror du er størst i verden om fem år - og hvorfor?

Jeg tror Apple er størst om fem år. De er store i dag, men har vist en utrolig evne til å fornye seg og treffe godt markedet med særdeles veldesignede produkter. De er en viktig inspirator også for oss i Dips når det gjelder brukervennlighet og design.

Slik ser skjermen til Dips-direktøren ut.
Slik ser skjermen til Dips-direktøren ut.

Hva er dine beste råd for hvordan unngå at Norge ender opp som et land av IT-forbrukere, fremfor innovatører, eksperter og gründere?

Det må satses mye mer på utdanning av ikt-ingeniører, gjerne kombinert med relevante fagområder. Dagens IT-selskap må samarbeide enda mer med ikt-skolene og bruke kompetansen fra elevene i studietiden. Vi har svært gode erfaringer med å ta inn sommerstudenter ved kontorene våre, det er gjensidig inspirerende og skaper optimisme for framtiden.

Hva blir de viktigste eller mest krevende arbeidsoppgavene som venter deg etter ferien?

Vi skal etablere vårt første kontor i utlandet i høst, i Stockholm, og det blir en viktig satsing for selskapets framtidige vekst. Samtidig venter vi på at Helse Midt-Norge skal komme ut med anbud på EPJ/PAS, et anbud vi forventer blir både arbeidskrevende og spennende.

Hva ønsker du å bli husket som?

Som gründer og leder for Dips ønsker jeg å bli husket for mitt brennende engasjement for å utvikle ikt-løsninger som gjør hverdagen enklere og bedre for behandlerne og sikrere for pasientene. 

Kommentarer (9)

Kommentarer (9)
Til toppen