JUSS OG SAMFUNN

DAB uten tunneldekning

Digitalradio satser stort på å kapre de som lytter på radio i bilen, men har glemt én ting: Tunneldekning.

Hilde Nyman
31. aug. 1999 - 03:39

Digital radio (DAB - Digital Audio Broadcast.) skal gi lyttere CD-kvalitets lyd og radioskurring skal være en saga blott. I norsk radiobransje diskuteres det nå for fullt hvordan man skal omvende det norske folk til den nye radiostandarden.

Et av hindrene som står i veien er at dekningsgraden for digital radio ikke er høy nok.

Administrerende direktør Svein R. Aarvik i Telenor-eide Norkring, slår tilbake på hvor stor dekningen i Norge egentlig er for DAB. I en sak digi.no hadde i forrige uke, hevdet produsenten av radioer, Grundig, at dekningsgraden for DAB i Norge var på 35 prosent.

- Dekningsgraden i Norge er på 45 prosent. Dette vet vi, og det er fra oss Grundig får sine tall, siden det er vi som utfører de beregningene. Vi så at deres tall på flere land ikke var helt oppdatert, sier Aarvik til digi.no.

På kartet er DAB-dekningen i Norge illustrert. Det mørkegule viser områder der det i dag er DAB-dekning, mens de lysere gule feltene viser områder der det skal være dekning i løpet av 1999.


Men selv med 45 prosent dekningsgrad, har Norkring ikke prioritert DAB-dekningen i tunneler. Selv om bilradio er det feltet DAB sannsynligvis vil ha mest betydning for.

DAB vil gi stabile signaler og radiokanaler vil ha den samme frekvensen over hele landet. Det skal etter hvert bli slutt på de tider der man hvert tiende minutt må skifte frekvens.

- Det er i dag ingen dekning i tunneler, for det har ikke blitt prioritert foreløpig. Skal vi inn i tunnelene, må vi ha tillatelse fra Veivesenet. I dag er det kun 200 DAB-mottakere i Norge, det er årsaken til at det ikke er prioritert, sier Aarvik.

- Jeg er en av dem som har DAB-radio, som jeg bruker to ganger om dagen - til og fra jobb. Jeg bor på Eidsvoll, og det er ingen problemer i det området. Ved noen anledninger har det vært feil, og da høres det ut som det koker, men de gangene jeg har oppdaget det, har jeg gjort våre folk oppmerksomme på dette, sier Aarvik.

En digi.no-leser som også har DAB-radio, reiste spørsmålet om DAB og den såkalte fortreffelige lydkvaliteten.

- Har DAB svart til forventningene?

- Jada, alt annet enn Alltid Nyheter, sier Ivar Høsteng, som er seniorkonsulent i Merkantildata. Han er en av de 200 i Norge som i dag eier en digital radio, og han har hatt radioen siden juletider i fjor.

Han kjøpte bilradioen som tar inn digitale signal på grunn av at han hører mye på radio, og gjerne ville ha god kvalitet. Men på grunn av at han har opplevd spesielt dårlige signaler på Alltid Nyheter, hører han på denne kanalen gjennom FM-båndet. Spesielt den manglende tunneldekningen irriterer ham.

- Ingen tunneler i Oslo har DAB. Signalet blir bare borte. Dette gjør det mye bedre å høre på vanlig analog radio i Oslo i dag. Da slipper man at sendingene avbrytes hver gang man kommer inn i en tunnel, sier Høsteng.

- Vil du anbefale andre å kjøpe DAB-radioer?

- Hvis du bare kjører i Oslo, er det mye bedre enn vanlig radio. P1, P2 og Petre og P4 er veldig behagelige å høre på. Spesielt når man hører på musikk. Det er klart at det er begrenset hva man hører i en bil, men stopper man og skur opp lyden, hører man at det er mye bedre, sier Høsteng til digi.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.