Dagbladet lanserer avansert vær-mashup

Som en av de første i Norge har Dagbladet lansert en «mashup»-tjeneste med Ajax-teknikker og Google-kart.

Dagbladet lanserer avansert vær-mashup

Som en av de første i Norge har Dagbladet lansert en «mashup»-tjeneste med Ajax-teknikker og Google-kart.

«Mashup» er en av de nye merkelappene som er satt på den nye generasjonene netttjenester som ikke bare serverer vanlig statisk informasjon og bilder. En mashup er en side som kombinerer flere eksisterende internetttjenester til noe nytt.

Ofte bruker slike tjenester data fra Google eller Amazon fordi disse to gigantene nettopp har åpne programmeringsgrensesnitt som lar andre gjenbruke og endre deres grunntjenester med «web services»-teknikker.

Som en av de første i Norge har Dagbladet laget en mashup med en rekke avanserte teknikker. Resultatet er Norges både mest avansert og ikke minst mest detaljerte værtjeneste.

Dagbladet har brukt flere teknikker. Jan Thoresen, redaksjonssjef utvikling hos Dagbladet.no, forteller at grunnlaget for tjenesten er at værvarslingsselskapet Storm har veldige mye og detaljerte data som ikke kan fremstilles på papir og generelle varsler.

Men en nettjeneste kan gjøre dette. Det er derfor mulig å få spesifikke værvarslinger og statistikk for bare områder som ikke er større enn noen kvadratkilometer. For eksempel deles lille Grimsøy utenfor Sarpsborg i Østfold i fire forskjellige soner.

Dagbladet har tatt i bruk det som kan kalles prediktiv inntasting, det vil si at man begynner å taste inn deler av navnet. Mens man taster får man forslag og antall muligheter reduseres etter hvert. Teknikken er skapt med Ajax, forteller Thorsen.

Ved valg av et stedsnavn, får man så vist et kart fra Google Maps som er fullt zoombart.

I tillegg til en detaljerte værvarsel, får man været i dag. Væremeldingen er dessuten mer detaljert enn hos andre. Systemet bak tjenesten bearbeider observerte værfaktorer og serverer en statistisk sjanse for regn. Man får også et barometer: Instrumentet er ikke et dødt ikon, men har en bevegelig viser.

Systemet fungerer også for resten av verden, men for hvor små soner er ikke klart. Men systemet servere den samme datamengden og 7-dagers varselet for mindre steder som øya Naxos i Hellas og Maspalomas på Gran Canaria.

Du finner Dagbladets nye værsystem på denne undersiden.

Til toppen