Dagen for UMTS-søkerne

Klokken 17:00 i ettermiddag vil Samferdselsdepartementet trolig tildele Telenor Mobil og NetCom GSM to av de fire nye UMTS-konsesjonene. Deretter konkurrerer fem selskap om to konsesjoner.

Fire får, tre får ikke.

Det vil være konklusjonen etter at dagen er historie. Samferdselsminister Terje Moe Gustavsen inviterer i ettermiddag til pressekonferanse for å offentliggjøre hvilke selskap som får tildelt hver sin konsesjon for etablering og drift av tredje generasjon mobiltelefoni.

- Mange biter nok negler nå, tror teleanalytiker i Norsk Telecom, Tore Aarønæs. Han vil karakterisere det som direkte oppsiktsvekkende om Telenor eller NetCom ikke inngår i listen over mottakere av UMTS-konsesjoner. Også fordi alle tipper at de to selskapene vil delta på listen over de fire.

Han vil ikke tippe mottakere av de fire konsesjonene, men sier at det kan synes som om myndighetene velger en tradisjonell måte å velge konsesjonsmottakerne på, kanskje for å unngå kritikk i etterkant.

Den mest tradisjonelle tildelingen tror han vil være Telenor, NetCom, Tele2 og Enitel, eller kanskje Tele 1 Europe mens en hadde vært mer driftige om en valgte Orange, eller kanskje Orkla-konsortiet som ikke har annen mobilerfaring enn fra styret i NetCom.

Finansavisen i dag rangerer de sju søkerne etter sitt hode etter avgjørende kriterier som å skape konkurranse i markedet, fulgt av finansiell styrke og gjennomførbarhet. Med dette som grunn gir Finansavisen UMTS-konsesjonene til Orange, Telenor, NetCom og Orkla-konsortiet Reach. De tre selskapene som vrakes er Enitel/Sonera, Tele2 og Tele 1 Europe.

Ekspedisjonssjef i Samferdselsdepartementet, Eva Hildrum, står fast på at de fire konsesjonene skal tildeles innen utgangen av november, og som kjent starter desember på fredag.

Da avsluttes også et halvt år med lobbyvirksomhet, både offentlig og skjult. Orange med Bane Tele og Trygve Tamburstuen i spissen, har lagt vekt på distriktsvennlig utbygning. Tele 1 Europe og Pål Vegard sier Tele 1-konsernet vil legge sitt nordiske mobilhovedkontor til Oslo, og påpeker hvor urealistiske de andre søknadene er. Tele2 har lagt fram en av de mest aggressive søknadene, mens Telenor Mobil ikke utmerker seg spesielt bortsett fra å være det den er, nemlig markedsleder på GSM med en markedsandel ingen andre mobilselskap i den vestlige verden kan vise til.