MASKINVARE

Dagens MIDI-standard er 37 år. Nå er versjon 2.0 straks klar

Nå skal musikkinstrumentene kunne snakke med hverandre. i stedet for bare til hverandre.

MIDI 2.0 er den første nye utgaven av det digitale grensesnittet for musikkinstrumenter på flere tiår. Det åpner for helt nye muligheter.
MIDI 2.0 er den første nye utgaven av det digitale grensesnittet for musikkinstrumenter på flere tiår. Det åpner for helt nye muligheter. Foto: Petr Malyshev/Colourbox
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. feb. 2020 - 05:00

Selv om det var hard konkurranse mellom musikkinstrumentprodusentene også i 1983, greide de å bli enige om en felles standard for digital kommunikasjon mellom instrumenter, datamaskiner og andre enheter fra ulike leverandører. Denne ble kalt for Musical Instrument Digital Interface 1.0 (MIDI). 

Før MIDI kom, var kommunikasjon mellom musikkinstrumenter begrenset til å bruke proprietære protokoller som bare ble støttet av instrumenter fra samme leverandør. 

MIDI ga musikerne mange nye muligheter og brukes svært mye den dag i dag, 37 år etter at spesifikasjonen ble ferdig. 

MIDI 2.0

Nå er en ny MIDI-spesifikasjon i ferd med å bli født. Den 19. januar fikk den nye MIDI 2.0-spesifikasjonen støtte fra samtlige deltakere under det årlige møtet til MIDI Manufacturers Association (MMA). Det gjenstår fortsatt litt finpuss før den skal godkjennes av den japanske MIDI-standardorganisasjonen Association of Music Electronics Industry (AMEI), men det meste er spikret.

Sigrun Hansen Bock, sikkerhetsdirektør i Tietoevry og styreleder i Cyber Security Cluster, skriver i kronikken at også SMB-segmentet i norsk næringsliv, har en rolle å spille i arbeidet med å hegne om den unike, norske og nordiske tilliten som vi alle nyter godt av – både som mennesker og som virksomheter.
Les også

Den nordiske modellen er under press

Blant de mest grunnleggende forbedringene som innføres med MIDI 2.0, er støtten for toveis kommunikasjon. Med MIDI 1.0 blir meldingene bare sendt i én retning, fra en sender til mottaker. Med MIDI 2.0 endres monologen til en dialog. 

Dette åpner blant annet for at enhetene automatisk kan konfigurere seg til å fungere sammen, ved å utveksle informasjon om funksjonalitet og egenskaper med egne Property Exchange-meldinger. Meldingene kan også brukes til å endre konfigurasjonen til MIDI-enheter.

Det skal nå også være mulig å gi MIDI-utstyr profiler for dynamisk konfigurering av enhetene til spesifikke bruksområder. 

Fortid og framtid

MIDI 2.0 er bakoverkompatibel med MIDI 1.0 i den forstand at MIDI 2.0-utstyr vil falle tilbake på MIDI 1.0 i kommunikasjonen med MIDI-utstyr som ikke støtter MIDI 2.0. 

Fra starten av krevde MIDI 1.0 bruk av en spesifikk DIN-kontakt. Senere har det kommet støtte for en rekke ulike kabler og kontakter, inkludert USB, Ethernet og Firewire. 

Dette skal bli tilfellet med MIDI 2.0 også, noe det nye Universal MIDI Packet-formatet skal legge til rette for. I første omgang er det likevel bare USB som vil bli støttet, siden dette allerede er det mest brukte grensesnittet for MIDI-utstyr i dag.

For å sikre at også den nye spesifikasjonen får en viss levetid, skal det også være satt av plass til nye typer MIDI-meldinger for bruksområder som ennå ikke er påtenkt.

Langt mer om den nye spesifikasjonen, inkludert tekniske detaljer og videoer som demonstrerer noe av den nye funksjonaliteten, finnes på denne siden.

Så mange som 240 millioner datamaskiner kan ende opp som elektronisk avfall når Windows 10 dør i 2025, mener analytikere hos Canalys.
Les også

Analysehus: Når OS-et dør, kan 240 millioner PC-er ende på dynga

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.