JUSS OG SAMFUNN

Dagsavisen med gratisavis på nett

Glem papirutgaven av Dagsavisen Arbeiderbladet. Les heller Norges første dagsavis i fullversjon på nett. Dagsavisen Arbeiderbladet har hatt et fullstendig gratis tilbud av avisen siden oppstart 15. september i fjor. Avisen har dermed gått glipp av nærmere 1,2 millioner potensielle abonnementskroner.

Hilde Nyman
3. mars 1998 - 15:59

Dagsavisen Arbeiderbladet lanserte sin nettutgave på høsten i fjor med to versjoner. Den ene skulle være et utdrag av avisen, inkludert oppdaterte NTB-meldinger og fungere som markedsføring av avisen. Den andre passordbeskyttede delen, skulle tilby Norges første papiravis som la ut hele avisen på web.

Det var mulig å abonnere med gjennom et rent nettabonnement, eventuelt gratis på nettet sammen med vanlig papirabonnement. For å få inn nettbrukere, ble det lokket med et 14-dagers gratis prøveabonnement.

Dagsavisen Arbeiderbladet har per i dag fått inn 1.241 registrerte prøveabonnementer. Multiplisert med en abonnementspris på 960 kroner går altså avisen glipp av nærmer 1,2 millioner abonnementskroner.

Nettbrukere som har forsøkt avisen, som for eksempel medarbeidere i digi.no, har også hatt problemer med registrering av abonnement, noe også lederen i juryen for Gyldendal Norske Forlags månedlige konkurranse om beste nettsted , "Det Gyldne Tre", Pål Nisja, har erfart.

Og får man først brukernavn og passord, er man garantert at det ikke kommer noen faktura i kjølvannet.

- Ett av jurymedlemmene prøvde å registrere seg på nettet, men fikk ikke tilbakemelding, det trakk ned i bedømmelsen. Vi legger vekt på brukervennlighet, og det synes vi ikke Dagsavisen på nettet hadde, sier Pål Nisja til digi.no.

Avisen plasserte seg på jumboplass i kåringen og i juryens begrunnelse heter det: "(...) Forbrukervennligheten ved designen er ikke god. Det trekker også veldig ned at man må betale, juryen har svært blandede erfaringer med registrering av prøveabonnementet."

- Internettutgaven av Dagsavisen har vært tilgjengelig siden 15. september i fjor, og det har vært en prøveordning til nå. Prøveperioden er forlenget inntil systemet er i orden. Når det er klart, skal vi kontakte alle som har abonnement på prøvebasis. Det er ikke sendt fakturarer til noen ennå, bekrefter abonnementsansvarlig Einar Stavenes i Dagsavisen.

Han bekrefter at rutinene for å sende abonnementsfakturarer for Internett ikke er på plass.

- Etter det digi.no erfarer, har flere hatt problemer med å få registrert sine abonnement via Internett, og det er også en av grunnene til at Dagsavisen får dårlig plassering i konkurransen "Det Gyldne Tre", hvordan kan det ha seg?

- Når man bruker bestillingsskjemaet på nettet, går dette som en e-post til abonnementsavdelingen. Dette blir så registrert manuelt. Det er nytt for oss at det er problemer med dette, sier Stavenes.

Origo drifter Dagsavisen på nettet, og avisen bruker også Infosoftware til øvrige abonnementssystemer.

- Dette har gått greit, men det gjenstår enkelte detaljer. Blant annet har vi ikke postadressen på prøveabonnenter, sånn at vi ikke kan sjekke om de er papiraviskunder fra før av. Selv om vi er i e-postens tidsalder, er en postadresse også grei å ha, sier Stavenes.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.