JUSS OG SAMFUNN

Daily Mail-aksjon støtter «Pentagon-hacker»

Avisa ber om underskrifter for å hindre Gary McKinnon fra å utleveres til USA.

USAs myndigheter betrakter Gary McKinnon som en farlig terrorist.
USAs myndigheter betrakter Gary McKinnon som en farlig terrorist. Bilde: freegary.org.uk
3. juli 2009 - 11:26

Den britiske tabloidavisa Daily Mail organiserer en underskriftskampanje for å prøve å hindre at «Pentagon-hackeren» Gary McKinnon utleveres til USA, der han er siktet etter terrorlover og risikerer opptil 70 års fengsel (Daily Mail sier opptil 60 år).

Avisas aksjon supplerer den lenge etablerte kampanjen Free Gary McKinnon, or at least give him a fair trial in the United Kingdom, og har det samme formålet: Få parlamentsmedlemmer til å engasjere seg, slik at McKinnon kan stilles for retten i stedet for å utleveres til USA.

McKinnon har innrømmet datainnbrudd mot USAs forsvarsdepartement i 2001 og 2002. Han ble arrestert av britisk politi i 2002, og har siden konsekvent forklart at han ikke hadde til hensikt å begå skadeverk, men lette etter materiale om UFO-er.

I stedet for å sikte ham selv, bestemte britiske myndigheter seg for å overlate ham til amerikanerne. Siktelsen mot McKinnon i USA vurderes å gjenspeile mer den overopphetede holdningen etter angrepene 11. september 2001, og Bush-regjeringens behov for syndebukker, enn noe reelt behov for å straffe en ekte terrorist.

McKinnon har diagnosen Aspergers syndrom, en form for autisme. Hans advokat og lege frykter at han kan bli suicidal dersom han utleveres. Han var arbeidsløs da han brøt seg inn i Pentagon-systemene. Han har gjennom mange år kjempet mot utlevering til USA, men tapt i alle mulige britiske instanser.

Flere kjentfolk har sluttet seg til kravet om at McKinnon må siktes hos sine egne, og ikke risikere livstidsfengsel for en overdreven siktelse i et fremmed land. En av dem er Londons borgermester Boris Johnson, som betegner utleveringskravet som «nykonservativ galskap» («neocon lunacy»), og mener McKinnon umulig kan oppfattes som en trussel mot USAs sikkerhet.

Man kan skrive under på aksjonen til Daily Mail på denne lenken.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.