RESULTATERFINANS

Dalende lønnsomhet i Telenor

Marginen vil svekkes ytterligere i 2010, ifølge konsernets offisielle utsikt.

10. feb. 2010 - 08:55

Telenor legger i skrivende stund fram sine tall. Kvartalsrapport for fjerde kvartal 2009 samt detaljerte tall i regneark er tilgjengelig denne siden på konsernets nettsted.

I sin pressemelding viser Telenor til at rapporterte driftsinntekter for hele året økte med to prosent fra 2008 til 2009, til 97,7 milliarder kroner, og at driftsresultatet i 2009 havner på 13,3 milliarder kroner.

Andre lyspunkter er at tallet på mobilabonnenter økte i løpet av fjerde kvartal med to millioner, til 174 millioner, og at kontantstrømmen i hele året 2009 er rekordhøye 20 millioner kroner, hvorav Norden bidrar med halvparten.

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas har disse offisielle kommentarene:

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas venter betydelig lavere EBITDA-margin i 2010 enn i 2009.
Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas venter betydelig lavere EBITDA-margin i 2010 enn i 2009.

– Hovedfokuset til Telenor-konsernet i 2009 har vært å sikre markedsposisjonene våre og å tilpasse aktivitetene til et krevende forretningsklima. Resultatet viser vår innsats og engasjement i forhold til disse prioriteringene… Til tross for utfordrende makroøkonomiske forhold har våre virksomheter i Sentral- og Øst-Europa også levert solide resultater gjennom året, og virksomhetene i Asia har vist betydelig fremgang.

Baksaas mener også å ha levert en «solid EBITDA-margin» (resultat før renter, skatt, nedskriving og amortisering) i fjerde kvartal.

Tabellen nedenfor over proforma-tallene – altså medregnet Kyivstar – ser imidlertid ut til å ha visse mindre lystige sider, selv om Kyivstar og Vimpelcom har betalt Telenor utbytte på 5 milliarder kroner.

For hele året er altså driftsinntektene redusert med 3,0 prosent. Tilbakegangen fra fjerde kvartal 2008 til fjerde kvartal 2009 er 10,7 prosent. I året er EBITDA redusert med 4,5 prosent, i kvartalet med 17,5 prosent. Det justerte driftsresultatet faller med 11,3 prosent i året, med 26,4 prosent i kvartalet. Selv om resultatet etter skatt og minoritetsinteresser øker med 27,0 prosent i kvartalet, er det mager trøst for svikten på 31,3 prosent i hele året.

Selv om kontantstrømmen fra driften er bedret med 10,3 prosent i hele året, er den svekket med 24,9 prosent i kvartalet.

På den positive siden avslutter Telenor 2009 med betydelig mindre gjeld – 25,5 milliarder kroner mot 39,3 milliarder – enn ved forrige årsskifte.

Det er ellers en betydelig lettelse over at den verste hodepinen i 2009, forholdet til Vimpelcom, ser ut til å være løst.

– Prosessen med å slå sammen Kyivstar og OJSC VimpelCom til den nye ledende mobiloperatøren VimpelCom Ltd. er i rute. Vi forventer å sluttføre transaksjonen medio 2010, sier Baksaas.

Lanseringen i India i desember beskrives som en «betydelig milepæl».

– Høy merkevarekjennskap og én million abonnement i løpet av selskapets første uker i drift danner en god basis for den neste fasen. Utvikling av Uninor i henhold til planen er en av våre hovedprioriteringer i 2010, heter det.

Baksaas har denne formuleringen for konsernets hovedmål i 2010:

– I 2010 vil Telenor-konsernet arbeide for å sikre markedsposisjoner samtidig som vi søker å utnytte muligheter for videre organisk vekst. Vi vil fortsette å iverksette nødvendige effektiviseringstiltak og levere innovative og gode løsninger til våre kunder.

Utsikten for 2010 er svært forsiktig formulert. Inkludert Uninor (satsingen i India), men ikke Kyivstar, ventes ensifret organisk omsetningsvekst, og en EBITDA-margin på mellom 27 prosent og 28 prosent. Det er betydelig lavere enn proforma-marginen i 2009 på 34,5 prosent, og også dårligere enn fjerde kvartals 30,9 prosent.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.