RESULTATERFINANS

Dalende lønnsomhet i Telenor

Marginen vil svekkes ytterligere i 2010, ifølge konsernets offisielle utsikt.

10. feb. 2010 - 08:55

Telenor legger i skrivende stund fram sine tall. Kvartalsrapport for fjerde kvartal 2009 samt detaljerte tall i regneark er tilgjengelig denne siden på konsernets nettsted.

I sin pressemelding viser Telenor til at rapporterte driftsinntekter for hele året økte med to prosent fra 2008 til 2009, til 97,7 milliarder kroner, og at driftsresultatet i 2009 havner på 13,3 milliarder kroner.

Andre lyspunkter er at tallet på mobilabonnenter økte i løpet av fjerde kvartal med to millioner, til 174 millioner, og at kontantstrømmen i hele året 2009 er rekordhøye 20 millioner kroner, hvorav Norden bidrar med halvparten.

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas har disse offisielle kommentarene:

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas venter betydelig lavere EBITDA-margin i 2010 enn i 2009.
Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas venter betydelig lavere EBITDA-margin i 2010 enn i 2009.

– Hovedfokuset til Telenor-konsernet i 2009 har vært å sikre markedsposisjonene våre og å tilpasse aktivitetene til et krevende forretningsklima. Resultatet viser vår innsats og engasjement i forhold til disse prioriteringene… Til tross for utfordrende makroøkonomiske forhold har våre virksomheter i Sentral- og Øst-Europa også levert solide resultater gjennom året, og virksomhetene i Asia har vist betydelig fremgang.

Baksaas mener også å ha levert en «solid EBITDA-margin» (resultat før renter, skatt, nedskriving og amortisering) i fjerde kvartal.

Tabellen nedenfor over proforma-tallene – altså medregnet Kyivstar – ser imidlertid ut til å ha visse mindre lystige sider, selv om Kyivstar og Vimpelcom har betalt Telenor utbytte på 5 milliarder kroner.

For hele året er altså driftsinntektene redusert med 3,0 prosent. Tilbakegangen fra fjerde kvartal 2008 til fjerde kvartal 2009 er 10,7 prosent. I året er EBITDA redusert med 4,5 prosent, i kvartalet med 17,5 prosent. Det justerte driftsresultatet faller med 11,3 prosent i året, med 26,4 prosent i kvartalet. Selv om resultatet etter skatt og minoritetsinteresser øker med 27,0 prosent i kvartalet, er det mager trøst for svikten på 31,3 prosent i hele året.

Selv om kontantstrømmen fra driften er bedret med 10,3 prosent i hele året, er den svekket med 24,9 prosent i kvartalet.

På den positive siden avslutter Telenor 2009 med betydelig mindre gjeld – 25,5 milliarder kroner mot 39,3 milliarder – enn ved forrige årsskifte.

Det er ellers en betydelig lettelse over at den verste hodepinen i 2009, forholdet til Vimpelcom, ser ut til å være løst.

– Prosessen med å slå sammen Kyivstar og OJSC VimpelCom til den nye ledende mobiloperatøren VimpelCom Ltd. er i rute. Vi forventer å sluttføre transaksjonen medio 2010, sier Baksaas.

Lanseringen i India i desember beskrives som en «betydelig milepæl».

– Høy merkevarekjennskap og én million abonnement i løpet av selskapets første uker i drift danner en god basis for den neste fasen. Utvikling av Uninor i henhold til planen er en av våre hovedprioriteringer i 2010, heter det.

Baksaas har denne formuleringen for konsernets hovedmål i 2010:

– I 2010 vil Telenor-konsernet arbeide for å sikre markedsposisjoner samtidig som vi søker å utnytte muligheter for videre organisk vekst. Vi vil fortsette å iverksette nødvendige effektiviseringstiltak og levere innovative og gode løsninger til våre kunder.

Utsikten for 2010 er svært forsiktig formulert. Inkludert Uninor (satsingen i India), men ikke Kyivstar, ventes ensifret organisk omsetningsvekst, og en EBITDA-margin på mellom 27 prosent og 28 prosent. Det er betydelig lavere enn proforma-marginen i 2009 på 34,5 prosent, og også dårligere enn fjerde kvartals 30,9 prosent.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.