Damer vil ikke være 'geeks'

Menn dominerer fortsatt IT-bransjen. En ny undersøkelse viser at kvinner synes bransjen har et 'geek-image' og vil nødig assosieres med denne oppfatningen.

Det er utvilsomt stor overvekt av menn i IT-bransjen. I forrige uke sa generalsekretær Per Morten Hoff i IT-bransjens interesseorganisasjon IKT-Norge til digitoday.no at under ti prosent av de ansatte i denne bransjen er kvinner.

Med andre ord; over 90 prosent er menn.

Dette gjaldt norske forhold, men man finner tilsvarende i resten av Europa. Den britiske nyhetstjenesten Silicon.com har gjort en 'kunnskaps- og kompetanse'- undersøkelse (skills survey) og kom frem til at det er flere menn enn kvinner ansatt i nesten alle IT-jobber. Med ett unntak; de lavest lønnede stillingene.

40 prosent av alle kvinner som er ansatt i høyteknologiske jobber tjener mindre enn 25.000 britiske pund (rundt 325.000 kroner), mens under en fjerdedel av mennene gjør det samme.

Undersøkelsen vise også at fem prosent av de kvinnelige ansatte i e-handelsbedrifter har ledende stillinger, mens kun tre prosent av mennene har det samme.

Likevel er bransjen fortsatt en mannsbastion, og Silicon.com konkluderer med at det er kvinnelig overvekt i kun to av elleve stillingsbeskrivelser.

Kathryn Bullock, gründer og leder i E-Women Forum, mener mye av grunnen til dette er 'geek-imaget' som fremdeles assosieres med IT-bransjen.

- Det er fremdeles temmelig tøft der ute, sier hun til Silicon.com.

Ifølge Bullock forsøker britiske myndigheter nå å fjerne geek-stemplet fra IT-bransjen ved hjelp av ulike kampanjer. Målet er å få flere kvinner blant tekno-arbeiderne.

Hun mener man må få kvinner interessert i teknologi før de begynner på universitetet. Jo tidligere desto bedre. På den måten kan de tradisjonelle forestillingene (og motforestillingene) endres.

Hele undersøkelsen kan du finne her.

Til toppen