BEDRIFTSTEKNOLOGI

Danmark innfører handsfree nummeropplysning

Fra og med 1. juli ble det forbudt i Danmark å snakke i håndtholdte mobiltelefoner mens man sitter bak rattet. Dette er noe av bakgrunnen for at Tele Danmarks nummeropplysningstjeneste nå tar i bruk talegjenkjennelse.

Øystein Kvistad
2. juli 1998 - 10:59

"For at ringe op til nummeret, tryk 1", har vært beskjeden til danske telekunder når de har fått et nummer på opplysningen. Nå kan du bare si "Ring op" - med en dansk potet i halsen - og du settes automatisk over til den du ønsker å ringe. Vil du ha nummeret gjentatt, repliserer du bare "Gentag", eller du kan si "Betjening" og du settes over til en av den danske nummeropplysningens yndige telefonvakter.

Som trafikkerende bilist i "Dejlige Danmark" kan du dermed beholde hendene på rattet også når du ringer - forutsatt da at du har handsfree-utstyr tilkoblet mobiltelefonen din.

Talegjenkjenningssystemet er utviklet at Tele Danmark selv. For å lære systemet til å gjenkjenne tale har vel 1000 av selskapets medarbeidere snakket inn 30 forskjellige kommandoer og deretter regnet ut en stemmemodell for hver. Når du som kunde snakker i telefonen, sammenlikner datamaskinen stemmen din med de 30 stemmemodellene og velger den som ligger nærmest den som er programmert i systemet. I hovedsak handler det om å programmere systemet til å forstå ulike målføre/dialekter, og for å gjøre systemet enda enklere å betjene er det også lagt inn en rekke synonymer til de ulike kommandoene (f.eks. "Kald op" = "Ring op").

Den nye tjenesten kan naturligvis også benyttes når du ringer opplysningen fra en vanlig, trådfast telefon, opplyser Tele Danmark i en pressemelding.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.