Danmark krever tv-lisens for Internett-bruk

Både Danmark og Sverige krever nå tv-lisens av alle som kan motta video på PC eller mobil.

Danmark krever tv-lisens for Internett-bruk

Både Danmark og Sverige krever nå tv-lisens av alle som kan motta video på PC eller mobil.

Tv-lisensen gjelder i Norge bare for dem som har et fjernsynsapparat i huset. Slik har det også vært i Danmark, men fra nå av blir langt flere nødt til å betale lisens.

Alle dansker med mobiltelefon som kan spille av levende bilder og alle som har en PC med Internett-tilgang må betale en lisens på 2000 kroner i året, skriver VG.nett.

Spørsmålet er omstridt, og har vært en av kjepphestene til IKT-Norge-sjef Per Morten Hoff, som gjør det han kan for å hindre at slikt også skjer i Norge.

I forrige uke ble det også gjort kjent at svenskene innfører tv-lisens både på tv-tunerkort og mobiler som kan ta imot tv. Kravet om tv-lisens gjelder alt utstyr som kan ta imot tv-signaler eller videresende dem.

Så langt har man ikke her i Norge gjort noe med saken. I dag kan norske PC-brukere med et tv-tunerkort fritt motta tv uten å betale lisens.

Kravet i Danmark for å måtte betale lisens for PC er at internettilkoblingen være på minst 256 kilobit i sekundet. Denne hastigheten er satt som en nedre grense for å spille av levende bilder.

Hvis PC-en har innebygget tv-tuner eller eksternt tv-kort skal lisensen betales uansett om den er koblet mot Internett eller ikke.

Til toppen