– Danmark tapper fiberkabler for NSA

Antydes i dokumenter lekket av Edward Snowden.

– Danmark tapper fiberkabler for NSA
Forsvarets Efterretningstjeneste holder til i Kastellet i København. Bilde: Google Maps

København/Oslo (NTB-Nils-Inge Kruhaug): Forsvarets Efterretningstjeneste i Danmark overvåker trolig internett- og teletrafikk for amerikanske NSA, skriver Information.

Avisen har fått tilgang til hemmeligstemplede dokumenter fra den amerikanske avhopperen Edward Snowden, som blant annet omtaler et møte mellom NSA og dansk etterretning (FE) sommeren 2012.

Et av dokumentene, som er et notat til daværende NSA-sjef Keith Alexander om hvilke spørsmål han skal ta opp med danskene, tyder på at det foreligger en samarbeidsavtale om tapping av fiberkabler på dansk jord.

Partnerskap

– Minn danskene om det langvarige NSA-FE-partnerskapet om å arbeide med kabeladgang, heter det blant annet.

Et annet hemmeligstemplet dokument avslører at NSA forsyner dansk etterretning med «innsamlings- og behandlingsutstyr».

Tapping av fiberkabler er nøkkelen til NSAs massive overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk.

Pålitelig

Tidligere avsløringer har vist hvordan den amerikanske etterretningsorganisasjonen samarbeider med en rekke land om tapping av slike kabler, blant annet gjennom et program som har fått kodenavnet RAMPART-A.

Danmark beskrives i ett dokument som «en av NSAs betrodde og pålitelige SIGINT-partnere», noe som henspiller på signaletterretning.

Dansk etterretning blir også omtalt som «en av NSAs beste antiterrorpartnere», som ofte er blant de første til å «tilby assistanse» og «er villig til å løpe risiko på vegne av USA».

Strategisk beliggenhet

Mikko Hyppönen, som er forskningssjef i finske F-Secure og regnes som en av vedens ledende eksperter innen datasikkerhet, peker på Danmarks strategisk viktige beliggenhet.

– Mye internasjonal trafikk fra Skandinavia og Russland går gjennom danske nettverk, sier han.

Store mengder tysk telefon- og datatrafikk passerer også gjennom danske kabler.

– Dette er ikke noe den vanlige nettbruker tenker over, men mange tyskere kobler seg opp til f.eks. til Facebook og Google-tjenester via Danmark. Både Google og Facebook har store datasentre i Norden, og den trafikken går overveiende gjennom Danmark, sier Hyppönen.

Russisk datatrafikk

Forskningssjef Alan Mauldin i det internasjonale teletrafikkanalysefirmaet TeleGeography tror også at Danmark er nyttig for NSA med tanke på Russland.

- Det er fire hovedruter som forbinder Russland med Europa. En av dem går via Skandinavia. Dersom man er interessert i å avlytte internasjonal russisk kommunikasjon, så kan Danmarks fysiske plassering som transittpunkt være årsak, sier han.

Dansk trafikk passerer også naturligvis gjennom de danske kablene, og kan dermed overvåkes av NSA.

Konfliktområder

Dansk etterretning har i likhet med norsk etterretning tidligere bekreftet at man deler data innsamlet «i konfliktområder i utlandet» med NSA.

FE-sjef Thomas Ahrenkiel understreket tidligere i år at «filtre» sørget for å sile ut danskrelatert informasjon før materialet blir videresendt NSA.

Det er ikke kjent om tilsvarende filtrering skjer i forbindelse med tappingen av fiberkabler på dansk jord.

Danmarks forsvarssjef Nicolai Wammen vil ikke kommentere detaljene i Informations informasjon.

– Jeg kan ikke kommentere spørsmålet om Forsvarets Efterretningstjenestes eventuelle konkrete aktiviteter, sier han til avisen. (©NTB)

Les mer om: