TELEKOM

Danmark vil tillate «4G»-stempel på LTE

I Norge bestemmer Forbrukerombudet seg over helgen.

21. jan. 2011 - 14:10

I Norge og Danmark arbeider forbrukermyndighetene, henholdsvis Forbrukerombudet og Forbrugerombudsmanden, med å avklare hvorvidt de vil tillate mobiloperatører å bruke betegnelsen «4G» på tjenester basert på LTE. Noe av bakgrunnen for striden er vedtak i Den internasjonale teleunion ITU om at LTE ikke kvalifiserer til betegnelsen «fjerde generasjon».

    Les også:

Den danske tjenesten comon.dk skrev i går at Forbrugerombudsmanden vil la mobiloperatørene TDC og Telia kalle LTE for 4G. Det henvises til et brev fra Forbrugerombudsmanden til TDC (pdf, to sider) som comon.dk har fått tak i.

I brevet heter det blant annet:

[Det er] Forbrugerombudsmandens opfattelse, at der på nuværende tidspunkt ikke er grundlag for at gribe ind over for brugen af betegnelsen 4G om LTE, når der er tale om en væsentlig forbedring af ydeevne og kapacitet.

Vi er dog i øjeblikket i dialog med vores nordiske kollegaer, idet vi ønsker en fælles nordisk holdning til, hvorvidt LTE kan betegnes som 4G. Vi afventer i øjeblikket svar fra den norske Forbrugerombudsmand, idet Norge også har en sag om 4G og LTE, som er forelagt den norske IT- og Telestyrelse.

Vi vender tilbage til TDC, når vi har fået svar fra vores nordiske kollegaer.

Forbeholdet om at det må være tale om en «vesentlig forbedring av yteevne og kapasitet» kan gjøre innrømmelsen til mobiloperatørene kortlivet. 3G-teknologien Long Term HSPA Evolution tegner til å bli langt raskere enn dagens LTE.

[Kort utblåsning: Hva slags mening gir det når denne typen «turbo-3G» er raskere enn «4G»? Er ikke den eneste forbrukervennlige markedsføringen å fortelle hvilke hastigheter man faktisk får, framfor å klistre på villedende og vilkårlige merkelapper? Slutt på utblåsning.]

Bård Solem i Forbrukerombudet skriver i en e-post at de vil fatte en beslutning om dette over helgen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.