JUSS OG SAMFUNN

Danmark vurderer å oppheve kopisperrer

Den danske kulturministeren vil la forbrukerne fritt flytte musikk mellom ulike spillere.

27. mars 2006 - 08:19

Kopisperrer på musikk er ment for å hindre piratkopiering av musikk, noe industrien hevder at de taper gigantiske summer på. Samtidig har kopisperrene forårsaket problemer for kunder som har kjøpt musikken lovlig når de ikke har fått spilt av CD-en i bilstereoen eller når de vil bytte fra Apples iPod til en annen spiller.

I forrige uke vedtok Frankrike en lov som krever at kopisperrer ikke kan hindre overføring av filer mellom spillere forbrukeren selv måtte velge. Nå tenker danskene i samme baner.

    Les også:

– Kulturministeren har nettopp fremsatt et lovforslag, hvor det anføres at kulturministeriet og vitenskapsministeriet senest i 2007 vil vurdere om det er anledning til å arbeide for å endre reglene for kopisperringer, sier kulturminister Brian Mikkelsen til Comon.dk.

Det er spesielt musikk som lovlig kan kjøpes og lastes ned fra nettet som er i fokus.

– Det vil i den forbindelse bli sett spesielt nærmere på om markedet har utviklet interoperable løsninger eller om innhold i stigende grad bindes til bestemt utstyr, avspillingsapparater eller lignende til skade for brukerne av opphavsrettslige verk, sier kulturministeren.

Et eventuelt lovforslag vil måtte balansere mellom forbrukerne og artistenes ønsker og behov.

– Jeg har forståelse for at kunstnere og plateselskaper bruker kopisperrer for å hindre ulovlig kopiering av musikken. Samtidig er jeg oppmerksom på de vanskelighetene som kopisperrer kan innebære for forbrukere, sier Mikkelsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.