SIKKERHET

Danmarks Radio: USA skal ha spionert på Norge

USA skal ha spionert på Norge for å få informasjon om konkurrentene til jagerflyet F-35.
USA skal ha spionert på Norge for å få informasjon om konkurrentene til jagerflyet F-35. Bilde: Lockheed Martin
Ida OftebroIda OftebroRedaktør for Digi.no og Inside Telecom
15. nov. 2020 - 22:40

Den amerikanske etterretningstjenesten NSA skal ha spionert på mål i Norge og Danmark, ifølge Danmarks Radio (DR). SV krever svar fra regjeringen.

Flere ulike anonyme kilder har fortalt til DR at spionasjen skal ha foregått i samarbeid med den danske etterretningstjenesten FE gjennom overvåking av Internett-trafikk som går i internettkabler gjennom Danmark, skriver NRK.

Nesten all norsk Internett-trafikk går til utlandet via Sverige eller Danmark. Også Sverige har en omstridt lov som lar landets etterretningstjeneste overvåke og snappe opp Internett-trafikk som går gjennom kabler på svensk territorium.

– NSA har brukt kabelsamarbeid til målrettet spionasje mot Danmarks nærmeste allierte og tidligere også mot danske interesser og mål, sier en av de anonyme kildene.

Norge kjøpte i 2016 52 F-35-jagerfly fra USA til en prislapp på nær 70 milliarder kroner. Bakgrunnen for den angivelige USA-spionasjen skal ha vært å innhente informasjon om konkurrerende tilbydere av jagerfly og prosessene rundt dette.

Målene kan ha vært Utenriksdepartementet, Finansdepartementet og det danske teknologiselskapet Terma, skriver NRK.

– Skittent spill

SV-leder Audun Lysbakken reagerer på avsløringene, som han mener viser at norske myndigheter må være på vakt mot amerikansk spionasje.

– Det er totalt uakseptabelt om amerikansk etterretning bruker samarbeid med allierte land til å spionere på borgere eller bedrifter i Norge, skriver han i en epost til NTB.

– Når USA ser ut til å ha drevet skittent spill i forbindelse med det danske kampflykjøpet er det all grunn til å undersøke om de kan ha gjort det samme med det norske kjøpet, skriver han videre.

Han legger til at regjeringen raskt må kontakte danske og amerikanske myndigheter for å avklare hva som har hendt.

– SV krever kontant og tydelig handling fra utenriksministeren og forsvarsministeren, understreker Lysbakken.

NTB har vært i kontakt med både Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet, men ingen har foreløpig kommentert saken.

Data fra internettkablene

Den angivelige spionasjen ble oppdaget ved at det er avdekket søk i data fra internettkablene, ifølge Danmarks Radio.

– Det er snakk om søk som peker direkte mot spesifikke medarbeidere i Terma. NSA har lagt søkeord i systemet som viser at de har søkt på spesifikke mailadresser og telefonnummer tilhørende Terma, sier en av DRs kilder.

– Det er en «smoking gun», legger kilden til.

Også Sverige og Danmark skal ha vært mål for spionasjen.

Pressesekretæren til Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist opplyser til nyhetsbyrået TT at han ikke vil kommentere saken, ettersom det dreier seg om anonyme kilder. Heller ikke den danske forsvarsministeren Trine Bramsen har kommentert saken hittil.

(©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.