Dansk analytiker knuser troen på nye UMTS-konsesjoner

Sannsynligheten for at Norge får fire UMTS-aktører er like stor som at Saddam Hussein slår George Bush i en krig, sier den danske teleanalytikeren John Strand til digi.no

John Strand synes det som stod i den norske tilleggsmobilmeldingen som ble sluppet av den norske regjeringen sist fredag, er interessant lesning.

Han er imidlertid ikke nådig i sin bedømmelse, både når det gjelder den norske og den danske UMTS-satsingen.

- Danmark er mobilverdenens svar på Mozambiq. Vi har 5,5 millioner mennesker og fire, snart fem UMTS-konsesjonærer. Det er kun en av dem som tjener penger på det danske mobilmarked, det er TDC - Tele Danmark, sier han og trekker den trådløse sammenlikningen til Norge:

- Norge har 4,5 millioner mennesker og en helt håpløs topografi, sier han og viser til at det finnes et opplegg for fem operatører i Storbritannia, en øy med 55 millioner mennesker hvor det altså er nesten ti ganger flere innbyggere dansker.

- For Norges del må enten ungdommen bli mer fertile slik at folketallet vokser dramatisk, eller så man åpne for større invandring. Ingen av delene er særlig realistisk, sier Strand fleipende.

Strand reagerer også på at vilkårene er endret for de to nye konsesjonene, uten at de eksisterende konsesjonærene, det vil si NetCom og Telenor Mobil, ser ut til å få kompensasjon. Det eneste samferdselsministeren har lovt NetCom og Telenor er utsettelse på utbyggingen på 15 måneder, men da må UMTS-konsesjonærene betale en erstatning til myndighetene.

- Det at norske myndigheter endrer prinsipp, fra en skjønnhetskonkurranse til en auksjon, er rart. Den høye inngangsbilletten kommer til å bli reflektert i prisene på UMTS-tjenestene. Man innfører en beskatning på teleområdet som for vin og spiritus. Det synes jeg er et forkastelig prinsipp, mener Strand som samtidig synes det er interessant at norske myndigheter her forsøker seg på en retrett uten å tape ansikt.

- Realitetene i telemarkedet har endret seg radikalt de siste årene. Det kan godt hende at den siste idiot ikke er født. Man skal aldri si aldri, sier dansken som en kommentar til at et svensk mobilselskap (Hi3G/3/Tre AB) tidligere har offentliggjort muligheten for å være utbygger.

- Norge har i utgangspunktet et sunt mobilmarked med to sterke operatører som begge tjener penger. Jeg mener dere bør være fornøyd med de to konsesjonærene dere allerede har.

Les også:

Til toppen