JUSS OG SAMFUNN

Dansk avis dømt i domenesak

Den første danske rettskjennelse i en domenetvist kan få stor betydning for lignende tvister her hjemme. Den danske avisen Søndagsavisen ble fradømt retten til å bruke et domenenavn, men får likevel beholde navnet.

Morten Øverbye
23. apr. 1997 - 15:30

Det var avisen Søndagsavisen som ble fradømt retten til å bruke domenenavnet jobdanmark.dk, etter at Fyns Stifttidende, Århus Stifttidende, Aalborg Stifttidende og Jydske Vestkysten gikk til sak mot avisen.

De fire avisene har siden 1992 gitt ut et søndagstillegg til avisene med navnet Jobdanmark. De anmeldte og registrerte derfor domenenavnet jobdanmark.dk i juli 1996. Ved en feil fra Tele Danmark fikk imidlertid konkurrenten Søndagsavisen registrert domenenavnet og tok det i bruk.

I retten ønsket de fire avisene at det skulle nedlegges et bruksforbud mot Søndagsavisen for domenenavnet. Avisene argumenterte med at de hadde bygget opp varemerket Jobdanmark og at bruken derfor var en krenkelse av dette varemerket.

Søndagsavisen på sin side hevdet at det ikke var snakk om et varemerke. Det kunne derfor ikke legges ned forbud mot den danske markedsføringen av domenenavnet, fordi nettet er internasjonalt og serveren teoretisk kan stå hvor som helst.

Retten slo først fast at ordsammensetningen Jobdanmark hadde krav på beskyttelse etter varemerkelovens bestemmelser. Videre fant retten at varemerkelovgivningen også gjelder for Internett og derfor kan utvides til å gjelde domenenavn. Retten la ned bruksforbud for Søndagsavisen mot å bruke navnet. At Internett har internasjonal utbredelse, var etter rettskjennelsen ikke til noe hinder for et slikt bruksforbud.

Rettskjennelsen lar likevel spørsmålet om de fire avisene skal få rett til å bruke navnet, eller om det bare er Søndagsavisen som er avskåret fra å bruke det, stå åpent. De nettbrukere som idag går inn på www.jobdanmark.dk får opp en side der det står at Søndagsavisen fortsatt eier domenenavnet.

(Kilde: Lektor Hanne Bender, Aarhus Universitet)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.