Dansk Java-mareritt

Oracle oppdaterte – da startet problemene.

Danske NemID, som tilsvarer norske BankID, fungerer ikke på den siste versjonen av Java.
Danske NemID, som tilsvarer norske BankID, fungerer ikke på den siste versjonen av Java. Bilde: PantherMedia/Vladimir Voronin og digi.no
18. okt. 2013 - 11:14

Tirsdag oppdaterte Oracle Java og la en ny versjon av programvaren tilgjengelig på nettet. Da startet også problemene for NemID, den danske versjonen av BankID. Deres løsning er nemlig ikke kompatibel med den siste versjonen av Java.

De danske brukerne som har oppdatert programvaren fikk dermed ikke tilgang til nettbank eller offentlige tjenester, som i stor utstrekning bruker NemID til å autentisere brukere. Dermed har Nets, som drifter løsninger, kommet i den paradoksale situasjonen at de råder sine brukere til IKKE å oppdatere til den siste Java-versjonen.

Nets jobber nå på høygir for å løse problemene. Ifølge danske Computerworld forventer Nets å være klar med løsning lørdag morgen, etter å ha skjøvet på tidspunktet.

– Det er naturligvis sterkt beklagelig at vi ikke kommer på plass med en løsning innen de to døgnene som vi forespeilet. Vi har imidlertid besluttet å ikke oppdatere med en løsning, som ville løst dette problemet men risikert å utløse et nytt, sier Nets pressetalsmann Søren Winge i en kommentar til avisen.

I Norge skal Java-oppdateringen ikke ha skapt problemer. Men Java har blitt en hodepine også her. Sikkerheten knyttet til programvaren, som stadig færre bruker, har vært under sterkt press i lang tid. Sikkerhetseksperter fraråder brukere å ha en java-klient installert på maskinen eller nettleseren og Oracle har måttet tåle hard kritikk for løsningen.

Den siste versjonen av Java, som ble tilgjengelig denne uken, adresserer hele 50 sikkerhetshull.

Som digi.no kunne melde tidligere i år har BankID begynt arbeidet med å erstatte dagens Java-baserte løsning med en HTML5-basert versjon hvor man er helt fri for Java. Prosjektet er, slik vi har forstått det, i rute og vil bli lansert i løpet av neste år. Det vil, har BankID lovet digi.nos lesere, bli klart før Google kutter støtten for Java i kommende versjoner av Chrome-nettleseren.

Også i Danmark har man besluttet å skrote Java fra løsningen. Allerede i januar meldte Nets at de jobber med dette - med lanseringstidspunkt i løpet av første kvartal neste år.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.