Dansk nettkonge kutter ut Netscape-brukere

Nå begynner det Microsoft-skeptikere har fryktet: Internet Explorer er blitt så ledende at Danmarks største nettsted gir Microsoft monopol.

Nå begynner det Microsoft-skeptikere har fryktet: Internet Explorer er blitt så ledende at Danmarks største nettsted gir Microsoft monopol.

Vanlige brukere ser det ikke, men svært mange nettsteder eksisterer egentlig i to versjoner: En for Internet Explorer og en for Netscape. Årsaken er at de to selskapene i sitt hastverk og kamp om å bli bedre, har laget egne tilpasninger til de offisielle Internett-standardene.

Enten du lager to versjoner eller skal tilpasse deg begge to og kanskje også Opera, forårsaker dette mye ekstraarbeid. Monopol-rettssaken mot Microsoft fokuserer nettopp på dette problemet, for mange frykter at Microsoft skal bli så stor at utviklere eksklusivt programmerer for Internet Explorer. Microsoft vil dermed kunne lage egne standarder og kapre hele Internett-teknologien sier skeptikere og peker for eksempel på Microsofts uvilje til å støtte Suns Java-system.


Nå er dette i ferd med så skje. Som trolig først store nettsted sier nå den ledende danske portalen Jubii rett ut at de vil droppe støtte for Netscape.

Forskjellige måletall gir Netscape en stadig mindre markedsandel, men ingen er så knusende som tallene fra Jubii. Til danske Computerworld forteller Jubii-sjefen Martin Thorborg at mindre enn én prosent av de besøkende nå bruker Netscape. Disse vil fremover merke at enkelte funksjoner på Jubiis nettsider ikke virker.

- Netscape-brukere er ikke lenger en subkultur, de er en utdøende rase, tordner Thorborg overfor Computerworld Danmark.

Thorborg mener at nettleser-krigen er over og at Microsoft vant. Han oppfordrer andre IT-sjefer til å ta en titt i loggene sine og sjekke hvor mange som bruker Netscape.

Mange mener Netscape tapte nettleser-krigen da selskapet ga fra seg utviklingsarbeidet til Mozilla-gruppen av frivillige utviklere. Først etter fire års arbeid ble Mozilla 1.0 nå i vår ferdig.

Les også:

Til toppen