JUSS OG SAMFUNN

Dansk patent kan ramme iPhone 4S

Antenneekspert har solgt det til Samsung.

Er det duket for mer antennetrøbbel for iPhone?
Er det duket for mer antennetrøbbel for iPhone? Bilde: Apple
14. okt. 2011 - 07:48

En av nyhetene i Apple nye iPhone 4S, er ifølge selskapet en videreutvikling av dobbeltantennen i forgjengeren, slik at den nye mobilen på en intelligent måte kan veksle mellom to antenner for å sende og motta. Dette kan bidra til bedre forbindelse dersom brukerens hånd skjermer for den ene av antenne.

Nå mener Gert Frølund Pedersen, en dansk professor ved Aalborg Universitets Institut for Elektroniske Systemer, at denne teknologien, som Apple hevder er helt unik, kan være dekket av patenter som han selv og kolleger ved universitetet fikk patent på for flere år siden.

Dette forteller Frølund Pedersen til ComOn.

– Når Apple sier at dette er nytt, så stemmer det ikke. Det har blitt brukt svært lenge. For eksempel i de trådløse DECT-telefonene. Både i basene og i noen av telefonene, sier professoren.

Det hele handler om prosessen for å finne ut hvilken antenne som har det beste signalet. Dette kan gjøres på flere måter, men ifølge ComOn er alle sannsynligvis dekket av et patent som Frørund Pedersen fikk innvilget den 5. januar 2010.

– Du kan helt enkelt gjøre det ved å måle signalstyrken. Men du kan også gjøre det litt smartere, og det kan man godt forestille seg at Apple har gjort, sier Frølund Pedersen.

Med tanke på at det er plasseringen av hendene som er problemet, vil registrering av retningen mobilen holdes – stående eller liggende – kunne være med på bestemme hvilken antenne som skal brukes. Men det aktuelle patentet omfatter tilsynelatende også valg av antenne ut fra faktorer som hvilke type datatjeneste som benyttes, hvilke taster brukeren presser ned eller hvilke deler av skjermen som berøres, kompassretningen i forhold til basestasjonen og om det benyttes hodetelefon.

– Jeg kan ikke si at de direkte bryter patentet, men det er ikke på så mange måter de kan velge den riktige antenne, uten at de kommer til å bryte mange patenter. Og akkurat det patentet her dekker meg bredt, sier Frølund Pedersen til ComOn.

Saken er ikke mindre interessant av at Frølund Pedersen på et tidspunkt har solgt patentet til Samsung, som allerede har gått til domstoler i Paris og Milano med begjæringer om midlertidige forføyninger mot den nye mobilen til Apple.

Samsung og Apple har beskyldt hverandre for kopiering av både design og patenterte løsninger og slåss for tiden i rettsaler i flere land. Forsøk på å komme til enighet har foreløpig ikke lykkes, men slike saker ender ikke sjeldent i et forlik med krysslisensiering av hverandres patenter.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.