Dansk piratkopist risikerer å betale 630 millioner

En dansk mann har blitt tiltalt for å ha deltatt i piratkopiering av hele 62 000 CD-ROM plater med programvare. Dansken risikerer å måtte betale hele 630 millioner danske kroner i erstatning.

En dansk mann har blitt tiltalt for å ha deltatt i piratkopiering av hele 62 000 CD-ROM plater med programvare. Dansken risikerer å måtte betale hele 630 millioner danske kroner i erstatning.

Ifølge Jyllandsposten har den danske mannen blitt pågrepet mistenkt for å ha piratkopiert 62 000 CD-ROM plater med programvare, spill med mer. Mannen har produsert og distribuert den illegale programvaren under navn som "Silverado" og "Best of Internet."

Det var databransjens egen vaktbikkje, Business Software Alliance (BSA) som fikk snusen i piratversjonene som hadde havnet i omløp. I samarbeid med politiet lykkes de å avdekke en liga som sto bak ugjerningene. Det har allerede falt flere dommer i tilsvarende saker, med gjerningsmenn som tilhørte denne gruppen.

Jyllandsposten skriver at en 28 år gammel danske i desember 1999 ble dømt til 40 dagers betinget fengsel. Han ble presentert for et erstatningskrav på mellom 800- 900 millioner danske kroner.

Mannen, som nå er tiltalt skal ha fremstilt såkalte Master-CD-er, som de illegale CD-ROM platene ble kopiert etter. Dansk politi hevder at bakmennene i piratsaken sendte masterplaten til Tyskland hvor en fabrikk kopierte innholdet over på plater ment for det store marked. Fra Tyskland kom det paller med mellom 1.000 og 5.000 CD-plater.

Produksjonen startet allerede i mai 1996 og frem til 1998. Da kom BSA på banen og fikk stengt den kriminelle geskjeften.

De enorme erstatningssummene skriver seg fra nettofortjenesten på programvaren, samt dekning av tap for dem som eier rettighetene til de urettmessig kopierte platene.

Ennå har ingen fått erstatningskrav mot seg, men dette vil komme så snart de respektive sivilrettssakene kommer opp.

Til toppen