Dansk rett prøver opphavsrett på nett

To danske IT-selskap som selger datamaskiner på nettet, møtes nå til kamp i dansk rett. Årsaken er at det ene selskapet har klippet fra konkurrentens nettsider og friskt limt dette inn på sine egne.

To danske IT-selskap som selger datamaskiner på nettet, møtes nå til kamp i dansk rett. Årsaken er at det ene selskapet har klippet fra konkurrentens nettsider og friskt limt dette inn på sine egne.

Den danske nettbutikken NEM Computer AS er ikke blid på konkurrenten PCB-Systems AS som også selger datautstyr over nettet. Sistnevnte selskap har nemlig stjålet bilder og presentasjon av produkter de begge selger, ifølge Berlingske Tidende.

Nå krever NEM Computer AS et sekssifret erstatningsbeløp i danske kroner.

Det er tredje gang NEM Computer AS trekker konkurrenten for retten. Resultatet fra det første rettsmøtet var at PCB-Systems AS ble pålagt å fjerne det kopierte materialet innen fem arbeidsdager. Når ikke det ble gjort, nedla retten i andre rettsmøte nok et forbud.

PCB-Systems AS har innrømmet å ha uberettiget kopiert materiale fra NEM Computer AS' hjemmeside.

Siste utvikling i saken er erstatningskravet fra det fornærmede selskapet.

- Vi ønsker rettens ord for at kopiering av tekster fra en hjemmeside er ulovlig. Vi har brukt halvannet år og store ressurser på utvikling av vårt nettsted og en stadig større del av våre inntekter kommer fra netthandel. Hvis våre salgstekster og produkttekster samt bildemateriale fritt kan kopieres, gir det våre konkurrenter gratis fordeler, sier markedssjef i NEM Computer AS, Ulrik Holm Nielsen til Berlingske Tidende.

Også NEM Computer AS' advokat trekker fram de opphavsrettslige prinsipper i argumentasjonen i forbindelse med rettssaken.

- I takt med at Internett modnes som et seriøst medium for kommersielle aktiviteter, er det av avgjørende betydning at det slås raskt og hardt ned på kopiering av opphavsrettslig vernet materiale. Det er viktig å få slått fast at opphavsrettsloven gjelder - også på Internett, selv om det er lett å kopiere fra det, sier advokat Kasper Heine til Berlingske Tidende.

Erstatningssaken er ventet å komme opp for retten i løpet av høsten.

Til toppen