BEDRIFTSTEKNOLOGI

Danske dømt for angrep på norsk betalingssystem

Norske Netaxepts betalingsløsning i Danmark ble angrepet i mai. Nå kommer første dom i saken mot fem danske hackere.

14. nov. 2002 - 12:19

- Dette er en politisak. Med unntak av at vi har overlevert loggene som registrerte flere hundre tusen angrepsforsøk over mange dager, er vi ikke direkte involvert i rettssakene.

Det sier sjefen for Netaxept, Hans Petter Evensen, til digi.no. Han forklarer at det er den danske utgaven av Økokrim som er aktor i sakene.

Det var mot slutten av mai at det norske selskapet Netaxept, med Posten, DnB og Accenture på eiersiden, lanserte sin danske mikrobetalingsløsning på det danske internettet. Ganske kjapt etter lanseringen fikk selskapet problemer med betalingstjenesten etter angrep fra hackere.

Les saken her:


Fem personer ble siktet i saken, og den første ble dømt i Københavns Byrett denne uken. Han ble dømt for to forhold; det ene var forsøk mot Valus.dk, det andre var en faktisk sletting av et brukerkartotek på Computerworld Online.


Det er Computerworld.dk selv som melder dette.

Mannen fikk en betinget dom, som vil aktiviseres hvis han begår lovbrudd de nærmeste to årene. I Valus-saken klikket han på en peker som var lagt ut på et debattforum. Men han var for sent ute, siden Netaxept allerede hadde lukket sikkerhetshullene. Derfor ble han bare dømt for forsøk på innbrudd.

Dagen etter forsøkte 28-åringen å angripe Computerworld.dks tabeller, hvor han til slutt lyktes.

- Vi synes politiet har gjort en ordentlig jobb. Når en mann har gjort noe galt etter dansk lov, er det greit å dømme ham, sier Evensen.

Men saken er likevel ikke så enkel som Netaxept-sjefen fremstiller det.

En av Computerworld Onlines lesere har nemlig meldt Netaxept til det danske Datatilsynet for overtredelse av personvernloven. Begrunnelsen er sikkerhetshullene i betalingssystemet.

- Mye av det som har vært skrevet på debattinnlegg på danske nettsteder har inneholdt en rekke rare påstander og en del av dem har vært direkte feil. Vi har levert vårt svar på Datatilsynets henvendelse og dokumentert problemene på en ordentlig måte. Det var to små sikkerhetshull på Valus i begynnelsen som vi tettet med en gang, hevder Evensen.

Han har ikke gjort noen konkrete beregninger hva dette har betydd for Netaxept i tapte kostnader og anseelse.

- Vi er usikre på det. Det gikk med mange timers arbeid på å dokumentere hacker-angrepene, sende dem over til det danske politiet, gå til anmeldelse og svare på pressehenvendelser. Jeg vet heller ikke hvor mye anseelse vi egentlig har tapt. Vi kan dokumentere at vi har et meget sikkert system som vi stoler på, sier Netaxept-sjefen til digi.no.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.