Danske Echelon-artikler offentliggjort på web

De danske journalistene Bo Elkjær og Kenan Seeberg har skrevet et femtitalls artikler i Ekstra Bladet om det globale avlyttingssystemet Echelon. Noen av disse er tilgjengelige på web, og flere vil følge.

De danske journalistene Bo Elkjær og Kenan Seeberg har skrevet et femtitalls artikler i Ekstra Bladet om det globale avlyttingssystemet Echelon. Noen av disse er tilgjengelige på web, og flere vil følge.

Elkjær og Seeberg har levert oversettelser til engelsk av noen viktige artikler fra november og september i år, til nettstedet Cryptome.org. Ekstra Bladets eget nettsted inneholder ikke noe arkiv eller søktetjeneste. De to sier de regner med å opprette et nytt område der Echelon-materialet vil samles, på dansk.

Artikkelserien i Ekstra Bladet bidro til å presse Folketinget i Danmark til å diskutere saken i oktober i år, og til at det ble fremmet spørsmål som flere statsråder måtte svare på 9. desember. Referatene er tilgjengelige på nettstedet. Søk etter "Echelon".

Ifølge Elkjør og Seeberg ble avlytting innrømmet, samtidig som et forslag om å undersøke Echelon ble avvist. Det er varslet en ny debatt i Folketinget om hvorvidt danskene kan tiltros fri adgang til sterk kryptering eller ikke.

Blant artiklene som nå er offentliggjort hos Cryptome, er et intervju med en amerikansk dame som arbeidet med Echelon-relaterte prosjekter hos Lockheed Martin i årene 1974 til 1984. Betenkelighetene hopet seg opp, og i 1984 ble hun sparket da hun nektet å være med på et bestemt prosjekt. I 1988 ble hun innkalt til hemmelige avhør i den amerikanske kongressen. De danske journalistene skal være de første hun har snakket med om sine erfaringer. Hun arbeidet både i Sunnyvale i California og ved avlyttingsanlegget i Menwith Hill i England. Her var hun blant annet med på å avlytte telefonen til den republikanske senatoren Strom Thurmond.

Andre artikler omhandler den danske lyttestasjonen Aflandshage nær København, en installasjon den kjente Echelon-avsløreren Duncan Campbell mener er nærmest identisk med Echelon-anlegget i New Zealand.

Her vedlikeholder digi.no en liste over

nettsteder med Echelon-dokumenter:


Echelon-dokumenter

Dette har digi.no skrevet om Echelon hittil i år


Amerikansk nettsted samler bakgrunn om Echelon
Interessant patent til amerikansk overvåkningsorgan
Echelon-innslag utløser nye krav om åpenhet
Kollektiv nettdugnad for å jamme NSAs overvåkning
Australia først ute med å innrømme at Echelon finnes
Ny Echelon-rapport tilgjengelig på web
Kongressrepresentant krever høring om Echelon

Til toppen