KARRIERE

Danske forskere: - Ufarlig å jobbe med datamus

En stor dansk undersøkelse konkluderer med at man ikke risikerer å få kroniske skader ved mye jobbing med datamus.

14. mars 2002 - 12:48

Det er den danske avisen Politiken som gjengir resultatene fra en undersøkelse som blir hevdet er verdens mest omfattende når det gjelder museskader.

Undersøkelsen bygger på svar fra 7.000 medlemmer i det danske Teknisk Landsforbund. Av de 7.000 medlemmene har 1.358 smerter i nakke,skuldre, hender og armer som de har fått undersøkt hos legen.

Et forskerteam fra klinikker i tre danske byer har kommet til en ganske bastant konklusjon: - Det er ikke noe som tyder på at folk pådrar seg en varig, kronisk skade av arbeid med mus. Derfor kunne man like så godt avskaffe begrepet museskade - og i stedet snakke om at folk har noen midlertidige plager ved å arbeide med mus i lang tid, sier administrerende overlege Lars Brandt til Politiken.

Kun mindre muskelømhet i underarmer, skuldre og nakker har blitt avdekket.

- Man ødelegger ikke noe i kroppen ved å arbeide med mus, hevder forskerne videre.

Denne konklusjonen går rakt imot det som er den ganske klare oppfatningen som er utberedt i IT-miljøer i hele Europa: Hard arbeidsbelastning med mus over lengre tid fører til belastningsskader, som går ut over bedriftene.


Den danske organisasjonen Teknisk Landsforbund, hvor resultatene stammer fra, nekter å godta forskernes bastante konklusjoner.


Landsforbundet mener at museskader budre anerkjennes som arbeidsskader, slik at de berørte får utbetalt erstatning. Opp mot 350 tilfeller er blitt anmeldt til den danske Arbejdsskadestyrelsen. 100 av disse tilfellene skal være så alvorlige at de berørte har måttet slutte å arbeide ved datamaskinen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.