Danske mobil-aksjer kan sikre togene

Det danske jernbaneverkets akesjepost i mobilselskapet Mobilix er nå blitt så mye verdt at den kan dekke sikkerhetsutgifter til alle danske jernbaner.

Det danske jernbaneverkets akesjepost i mobilselskapet Mobilix er nå blitt så mye verdt at den kan dekke sikkerhetsutgifter til alle danske jernbaner.

Det er danske Computerworld som slår opp nyheten om Mobilix-aksjene til Banestyrelsen, det danske jernbaneverket. Mobil-aksjene er nå blitt verdt så mye at de dekker kostnadene til å installere sikkerhetssystemet ATC (automatisk togstopp) på alle danske jernbaner.

For to og et halvt år siden fikk Banestyrelsen 14 prosent av aksjene i Mobilix mot at mobilselskapet fikk legge sitt telenett langs de danske jernbaneskinnene. På det tidspunktet ble aksjene verdsatt til rundt 273 millioner kroner.

De siste par årene har imidlertid verdiene i telebransjen steget til værs, og tar man utgangspunkt i det Telenor betalte for å kjøpe seg inn i det andre danske mobilselskapet Sonofon, vil en tilsvarende pris for det unoterte selskapet Mobilix gi rundt to milliarder kroner til den danske staten.

Sjef for Banestyrelsen, Jens Andersen, sier til danske Computerworld at han tror at aksjeposten nå er verdt over én milliard danske kroner. Det tilsvarer omtrent det det vil koste å kjøpe et ATC-system til alle danske jernbaner.

Banestyrelsens store verdier i Mobilix får danske politikere til å reagere. Spesielt, ifølge Computerworld, fordi staten solgte sine aksjer i Tele Danmark for snart tre år siden.

Politikerne hevder at det ikke er statens oppgave å være teleoperatør, og dermed heller ikke bør ha store aksjeposter i tele- og mobilselskapene.

Til toppen