Danske nett-selskaper i harnisk

Danske Internett-butikker raser over at PBS (Pengeinstitutternes Betalings Systemer) er trege til å godkjenne at de må ta imot Dankort.

Danske Internett-butikker raser over at PBS (Pengeinstitutternes Betalings Systemer) er trege til å godkjenne at de må ta imot Dankort.

Selvom det i løpet av de tolv første dagene hvor Dankortet (tilsvarende norske Smartkort) kunne brukes som betalingsmiddel på Internett ble foretatt 6280 transaksjoner, har ikke dette kortet vært noen suksess for e-handelen.

De mange Dankort-transaksjonene på nettet skyldes først og fremst innsamlinger til Kosovo, og ikke alminnelig e-handel, skriver Berlingske Tidende. Det er svært få nett-butikker som er blitt godkjent av Dankortets administrator PBS.

Det er bare inngått noen få nye Dankort-avtaler, og det har medført en strøm av hard kritikk fra nye Internett-selskaper. - Folk synes det er helt absurd at de ikke kan bli godkjent fordi de ikke har hatt butikken i mer enn ett eller halvannet år, og derfor ennå ikke har et årsregnskap, forteller Henrik Sørensen som er sjef i Jubii, et av Danmarks største Internett-selskap.

Jubii har åpnet en handelsplass på nettet, og Sørensen har hørt fra mange avviste, sinte virksomheter og er enig i deres kritikk. Hos PBS er de også kjent med problemet. - Vi skjønner frustrasjonene, men kritikken er urettferdig, sier PBS-sjef Peter Max til Berlingske Tidende.

- Vi legger ut penger for disse butikkene, og hvis de får en Dankort-godkjennelse så skal de selvfølgelig kredittvurderes som alle andre, sier Max. Og han understreker samtidig at PBS ikke er en bank, men en organisasjon som foretar transaksjoner, og at PBS skal ha garanti for at utleggene kommer tilbake.

Grunnen til at det tar lengre tid å bli PBS-godkjent for en virituell butikk enn det gjør for en tradisjonell forretning, er at PBS mener det er langt større fare for misbruk på Internett, og at det derfor kreves en annen form for godkjennelse.

Til toppen