BEDRIFTSTEKNOLOGI

Danskene velger auksjon av UMTS-lisenser

Danske telemyndigheter har snudd på hælen og velger likevel å auksjonere ut sine UMTS-mobillisenser. Utsiktene til noen ekstra milliarder kroner til en heller slunken statskasse er årsaken.

Frode Eriksen
3. mai 2000 - 09:09

Den danske forskningsminister Birte Weiss sier til Jyllands-Posten at ønsket om å få flere penger i statskassa var avgjørende for beslutningen om å fordele de nye lisensene etter auksjonsprinsippet. Tidligere har de danske mobillisensene blitt tildelt ved hjelp av skjønnhetskonkurranse, det vil at ut fra hva den enkelte aktør har sagt man vil gjøre med mobillisensen.

Regjeringen innrømmer at mobilbransjen dermed pålegges en ny skatt når lisensene skal selges neste år. Målet er å få inn så mye penger som mulig.

Samtidig med dette vil regjeringen sørge for bedre regulering av telekonkurransen, slik at forbrukerne slipper å betale ekstra mye for mobilsamtalene.

Wiss sier at bransjen ikke er preget av små fortjenester, og ser derfor ikke bort i fra at mobilselskapene må nøye seg med mindre marginer i årene som kommer.

Den danske regjeringens beslutning kommer etter at den britiske regjeringen via sin auksjon klarte å ta ut 313 milliarder kroner fra fem mobilselskap, hvorav fire var de eksisterende GSM-aktørene. Beløpet var ti ganger det planlagte - og budsjetterte.

Også den nederlandske regjeringen regner med at UMTS-auksjonen skal gi 8 milliarder dollar, eller over 60 milliarder kroner i statskassa neste år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.