JUSS OG SAMFUNN

Danskene vil satse på åpne standarder

Den danske regjeringen er blitt pålagt å sikre at statens IT-bruk er basert på åpne standarder.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. juni 2006 - 10:30

Representanter for Radikale Venstre i mars la fram et forslag til folketingsbeslutning om bruk av åpne standarder for blant annet programvare i det offentlige. Forslag ble sist fredag enstemmig vedtatt av det danske Folketinget enstemmig.

Folketinget pålegger regjeringen å sikre at det offentliges bruk av informasjonsteknologi, inkludert bruk av programvare, er basert på åpne standarder.

Regjering bør senest den 1. januar 2008, eller så snart det er teknisk mulig, innføre og vedlikeholde et sett med åpne standarder som kan tjene til inspirasjon for øvrige offentlige myndigheter. Folketinget mener at åpne standarder heretter bør være en del av grunnlaget for det offentliges utvikling og innkjøp av IT-programvare med henblikk på å fremme konkurransen.

Dessuten bes regjeringen sikre at all digital informasjon og data, som det offentlige utveksler med borgere, virksomheter og institusjoner, finnes i formater som er basert på åpne standarder.

Mer informasjon om beslutningsforslaget finnes på denne siden.

Morten Kjærsgaard, formann i Foreningen for Open Source Leverandører (OSL) i Danmark, sier til Comon.dk at beslutningen markerer at Danmark igjen er kommet i front i EU når det gjelder åpne IT-systemer. Han er sikker på at beslutningen vil få stor betydning for den digitale forvaltning de kommende år, og at åpne standarder vil føre til besparelser i millionklassen for det offentlige.

- Når det offentlige benytter felles, åpne standarder, vil vi ganske enkelt se en effektivisering uten sidestykke av den offentlige IT, hevder Kjærsgaard.

Microsoft, som er blant selskapene som i stor grad vil kunne bli påvirket av beslutningen, mener at innføringen av åpne standarder i de offentlige IT-systemene etter 2008 er et vesentlig skritt videre i digitaliseringen av den offentlige sektor, men også at standardisering ikke sees som det egentlige mål, men som et middel for å øke effektivitet, interoperabilitet og saksbehandling i det offentlige. Dette sier Anders Nørskov, direktør for politikk og strategi i Microsoft Danmark, til Comon.dk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.