JUSS OG SAMFUNN

Dansker behandles for "SMS-narkomani"

Det er Jyllandsposten som kan fortelle at et behandlingssenter i Odense nå har mottatt de første henvendelsene fra dansker som er blitt synlig avhengige av mobiltelefonen sin. Å sende SMS-meldinger er på vei til å bli en sykdom, skriver avisen. Finn Gyllstrøm ved Renåvangen nord for Oslo tror dette kan bli et problem i Norge også.

Therese Werenskiold
6. okt. 2000 - 12:37

I løpet av de siste to månedene har behandlingssenteret Ringgården i Odense vært i kontakt med to personer som ønsket hjelp til å bli kvitt en synlig trang til å sende SMS-meldinger.

Ringgården i Odense har også arbeidet med personer som er avhengige av å chatte på Internett. Siden behandlingen startet høsten 1998 har 60 "Internett-avhengige" vært i terapi på behandlingssenteret.

For de avhengige handler chattingen om å ha kontroll, skriver Jyllandsposten. De "chat-narkomane" skaper sin egen drømmeverden.

En av de som henvendte seg til behandligssenteret for hjelp, hadde ikke minst et økonomisk problem. Det koster mellom 50 øre og to kroner å sende en tekstmelding, og avhengigheten denne personen fikk til å sende SMS-meldinger, gjorde at han fikk telefonregninger på opptil 12.000 kroner i kvartalet. Ifølge Jyllandsposten var dette beløpet utelukkende brukt på SMS-meldinger.

Personen hadde sendt rundt 20.000 SMS-meldinger i dette kvartalet, noe som tilsvarer 217 meldinger om dagen.

Det siste totale antall sendte SMS-meldinger kan du lese mer om i denne artikkelen: Ni milliarder SMS'er i august.

Det er sannsynlig at SMS-avhengighet eller avhengighet av chatting på Internett blir et problem i Norge også, tror Finn Gyllstrøm som er prosjektansvarlig for et treårig prosjekt for behandling av spilleavhengighet på Renåvangen.

- Vi har ikke fått henvendelser fra folk som søker råd eller hjelp fordi de er avhengige av å sende SMS-meldinger eller chatte på Internett ennå. Vi har derimot hatt en del personer inne som spiller pengespill på nettet, men det er en litt annen situasjon, forteller Gyllstrøm til digitoday.no. Han legger til at folk også har hatt spørsmål omkring avhengighet av Internett og chatting.

Han regner med at dersom det skulle finnes SMS-avhengige i Norge, ville Renåvangen være et naturlig sted for dem å henvende seg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.